JEDEN Z NEJSTARŠÍCH MASOPUSTŮ SE KONAL V SOBOTU V SULISLAVI

V sobotu 14. února se konal už 230. masopust v Sulislavi. Dokazuje to první písemná zmínka tamní kroniky, která uvádí rok 1785.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Dnes už zemřelý kronikář Rudolf Hruška vše dobře evidoval a tuto zmínku nalezl a následně pak do kroniky zapisoval další masopusty. Samozřejmě, mohla být někdy i mezera, ale dle pověstí tu byly masopusty už i dávno před tímto uvedeným rokem,“ uvedl starosta Sulislavi Milan Strohschneider. „Letos je trochu méně maškar, přišlo jich pětaosmdesát. Jezdí se sem dívat lidé i z velké dálky, přijíždí i chalupáři. Dnes jsme měli chvilku i strach, protože nám onemocněl na poslední chvíli harmonikář a měli jsme co dělat, abychom sehnali jiného,“ dodal starosta.


Na jukanou přišla i rodina Moravkových ze Sytna. „U  nás v Sytně se masopusty nekonají, ani nemají žádnou dávnou tradici, a proto jezdíme sem. Však jsme spřátelené obce, máme pěkné vztahy. Maškar mají hodně, jedna pěknější než druhá, fascinuje nás ten hrobař s pojízdnou rakví, nebo vousatý pupkatý mnich i ostatní jsou pěkné,“ uvedly Bohuslava a Jaroslava Morávkovy ze Sytna.

Za indiána šla dvanáctiletá Žaneta Krištofovičová. „Na masopusty chodím, jsem už asi na šestém. Masku mám z půjčovny, máma má podobnou, jsme dvě indiánky. Všude nám něco nabízeli, já si dala koblihy a kremrole,“ řekla slečna.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 17.02.2015 17:50
Video




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka