Kašperk zve v sobotu a v neděli na Víkend plný buchet

Výjevy ze středověkého života na nádvoří, budou samozřejmě doprovázet i prohlídky hradu a to jak prostřednictvím obou hradních okruhů (Život na hradě a Stavba hradu), tak i Interaktivních prohlídek pro děti.

Jarní servisní akce AUTO CB

Chystá se opět řada Oživené historie, která začíná na konci května, o víkendu 27. – 28. května Víkendem plným buchet.

S heslem „Není buchta jako buchta“ se podíváme na to, jak se ve středověku vyráběli cihly, tzv. buchty. Letos poprvé si budou moci návštěvníci vyzkoušet také výrob středověkých kachlů, konkrétně se bude jednat o kachel s motivem českého královského lva. Připraveny jsou další aktivity pro děti i pro rodiče s dětmi či dospělé (sestavení modelu hradu a střechy věže, dovednostní soutěže atd.).

Proč se v hlavní roli ocitnou právě buchty? Střechy obou dominantních věží hradu, který v roce 1356 nechal zbudovat Karel IV., byly skutečně vystavěny z buchet – masivních, speciálně tvarovaných (zešikmených) cihel.  Na západní věži jsou ony buchty dodnes k vidění. „Cihly se vytvarovaly z mokré hlíny ve formách a pak se před vypálením v peci nechaly vyschnout. Občas se tam ale přimotal pes, slepice či jiné zvíře a tak máme na Kašperku téměř 660 let staré cihly s otiskem ´gotického´ psa či slepice,“ podotýká kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda. Návštěvníci Víkendu plného buchet na hradě Kašperku si na hradním nádvoří budou moci vyrobit svou vlastní cihlu – buchtu – a pak se s ní vyfotit. Odměnou za každou uplácanou a vyfocenou buchtu do hradního alba bude také buchta, ovšem tentokrát s tvarohem, mákem či povidly. Ostatně buchet a dalších laskomin bude na hradě dost k zakoupení v hradním občerstvení.

A pozor, letos si budou moci návštěvníci nejenom cihlu či kachel vytvarovat z formy, ale budou si ho moci i skutečně vypálit v replice jednokomorové středověké pece. Vypalování vyrobených cihle a kachlů se bude konat na hradním nádvoří 17. a 18 června t.r.
17. června se navíc bude na hradním nádvoří odehrávat koncert špičkového hráče na didgeridoo Ondřeje Smeykala.

Připraveny budou i interaktivní dětské prohlídky vždy od 15.15  (nutná rezervace na info@kasperk.cz, nebo na +420 376 582 324)
 Pro děti budou na hradním nádvoří připraveny různé aktivity, házení kroužkem na roh jednorožce, sestavování dřevěné stavebnice hradu nebo chůze na chůdách nebo dokonce střelba z luku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka