Kluci v akci v pátek vyhlásili výrobce krajských Regionálních potravin

V pátek 29. dubna 2016 ožilo nádvoří Plzeňského Prazdroje již 6. ročníkem Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje, který tradičně nabízí představení lokálních produktů od místních výrobců a pěstitelů.

Jarní servisní akce AUTO CB

V roli moderátorů i kuchařů se představili šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Nechyběl ani doprovodný program pro malé i velké návštěvníky.

Stejně jako při minulých ročnících bylo i letos součástí festivalu vyhlášení letošních vítězů soutěže Regionální potravina. Tu pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z. s. a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje.  Návštěvníci se tak na festivalu, který finančně podporuje i společnost NET4GAS, dozvěděli, jaké potraviny se od letošního roku a ještě další 3 následující léta budou pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Cílem soutěže i samotného festivalu je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v našem kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat. 

Vítězové soutěže regionálních potravin samozřejmě představili ve stáncích na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj své produkty. Návštěvníci mohli nejen ochutnat místní pochutiny, ale mohli si i zakoupit řadu regionálních výrobků.

Svoje lokální produkty představili v Plzni také zástupci regionů, kteří společně s Plzeňským krajem tvoří tzv. Evropský region Dunaj – Vltava. Jeho součástí jsou Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Horní Falc, okres Altötting, ležící v Dolním Bavorsku, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. Evropský region se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. 

Připraven byl také bohatý doprovodný program, o který se v dopoledních hodinách postaral Dětský soubor písní a tanců Jiskřička, odpoledne potom Michal Tučný revival Plzeň. Na své si přišly také děti. Čekala na ně bylinková zahrádka, dojení krávy nebo řada dalších aktivit se zemědělskou tematikou. 

Chybět nemohlo také vaření přímo z regionálních potravin. Jak je využít, aby vznikl chutný pokrm, návštěvníkům předvedli právě šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Návštěvníci akce se mohli také zúčastnit soutěže o atraktivní ceny, jako je škola čepování nebo koš s Regionálními potravinami.

Regionální potravina 2016

O značku Regionální potravina, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 79 produktů od 27 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 23 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Odborná komise soutěže Regionální potravina nakonec vyhodnotila a značkou ocenila 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Plzeňského kraje. 

Odborná komise je 8členná, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Plzeňského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR ve dvou kolech.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí zhruba 500 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách http://www.regionalnipotravina.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka