Kluci z Líšťan zachránili bobra uvězněného ve sklepě

U potoka tekoucího z rybníka v Líšťanech na Plzni severu je starý zapomenutý sklípek. Důmyslná stavba částečně zakopaná pod úrovní terénu a horní klenba překrytá zeminou.

Cílená propagace v Plzni

Do cihlového sklípku je přístup horní čtvercovou šachtou. Po ve stěně zasekaných drátěných stupačkách slezete dolů na betonovou podlahu. Důmyslná to stavba, pravděpodobně spižírna některého ze starousedlíků z doby, kdy lednici měl doma málokdo.

Časem se na sklep u potoka zapomnělo, zarostl kopřivami a křovím, přičemž za své vzal i dekl, kterým se sklípek zavíral. "Nevíme, co tři kluky ke sklípku přilákalo, ale pravdou zůstává, že Pepa, Ríša a Honzík (psáno podle velikosti) díru do země našli a do sklepa se podívali. O to větší překvapení na ně ve sklepě čekalo, když tam zpozorovali pohyb a obrovské chlupaté zvíře, čvachtající ve 20 cm stažené vody," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň. „Bobr, bobr,“ radovali se hoši a běželi svůj nález nahlásit dospělým. Majitel sklípku pak zavolal na záchrannou stanici a Radek Zeman bobra odchytil, vytáhl ven a vypustil do vedlejšího potoka.

Nebýt tří kluků, tak by tam asi bobr zůstal a jeho pád do sklepa, ze kterého neměl šanci se sám dostat, by se mu stal osudný. "Takhle vše dobře dopadlo, majitel sklepa druhý den přístup do sklepa bezpečně zajistil a zakryl. Koneckonců nikdy nevíme, kdy se mu ten starý dobrý sklípek bude zase hodit," dodává Karel Makoň. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka