Plzeňská labuť s pokrouceným krkem je otrávená olovem

Minulý týden plzeňští zvířecí záchranáři informovali o odběru vzorků u labutí s pokrouceným krkem v Plzni a Praze. Celkem během jednoho dne (5. 2. 2024) odchytili, odebrali a odeslali kolegům na Univerzitu v Pardubicích pět vzorků od labutí velkých.

Jarní servisní akce AUTO CB

U tří z nich s vážným podezřením na otravu olovem.  Ještě tentýž týden (v pátek 9. 2. 2024) Plzeňáci obdrželi z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice informaci, že všechny tři labutě s pokroucenými a odřenými krky mají ve vzorcích několikanásobně zvýšené hodnoty olova! "V praxi to znamená, že  v Plzni na Náplavce i řece Mži pod Lochotínskou lávkou tolik sledovaná a neobvykle se pohybující labuť s pokrouceným krkem do „S“ a amputovaným pravým křídlem má zdravotní problémy způsobené otravou olovem. Přesněji, labuť musela při sběru potravy (vodních rostlin a čeření sedimentu) sebrat a polknout i olověnou rybářskou zátěž či brok, který nějakou dobu v jejím trávicím traktu uvolňoval toxické látky," vysvětluje šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

To samé se muselo odehrát i v Praze na řece Vltavě, kde plzeňští ochránci zvířat odchytili a odebrali vzorky od dvou úplně stejně pokroucených labutí se stejnými zdravotními příznaky jako u labutě v Plzni.

Na dalším vyhodnocení vzorků ekologové usilovně pracují a hledají v ČR i cizině někoho, kdo by jim pomohl nejenom získaná data rozklíčovat, ale i případně stanovit léčbu otrávených ptáků. Pokud tedy nějaká vůbec existuje.

"Otravy olovem jsou známy nejen u vodních ptáků, ale i mrchožroutů (dravců a sov), kteří konzumovali olověnými broky střelenou zvěř a přiotrávili se rovněž pozřením broku," konstatuje Makoň s tím, že děkuje kolegům z pardubické Univerzity chemicko-technologické za rychlou a perfektní spolupráci, rychlé zpracování vzorků i dat a poskytnutý odborný servis na vysoké profesní úrovni.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka