Koncert legendárního jazzrockového bubeníka Billyho Cobhama s kapelou v Měšťanské besedě se blíží

Světová hudební hvězda Billy Cobham zahraje 6. listopadu 2016 od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Představí své nejnovější skladby, ale připomene i první autorské album Spectrum, které je považováno za vrcholné album jazzrockové éry.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jeden z nejvýznamnějších jazzmanů světa hrál během své kariéry s dalšími mistry svého oboru, například s trumpetistou Milesem Davisem, kytaristou a zpěvákem Carlosem Santanou nebo s hudebním skladatelem a multiinstrumentalistou českého původu Janem Hammerem. Vydal už 36 alb  a ročně odehraje přes 200 koncertů. Billy Cobham je označován jako nejlepší jazzrockový bubeník na světě. 

Bubeník Billy Cobham je dalším hudebníkem nejvyšší světové úrovně, který zahraje v Měšťanské besedě. „Po koncertech Suzanne Vega, Maceo Parkera, Freda Wesleyho, Bettye LaVette a dalších se nám na listopad podařilo pozvat špičkové muzikanty – baskytaristku Nik West a bubeníka Billyho Cobhama s jeho bandem,“ říká Ivan Jáchim, ředitel pořádající agentury Dominik centrum s.r.o.

Měšťanská beseda je jednou z mnoha koncertních zastávek Billyho Cobhama. Na otázku, kolik koncertů za rok absolvuje, Billy Cobham odpověděl: „Odhaduji to na 200 až 250 vystoupení. Vlastně hraju celý rok.“

V Besedě Billy Cobham zahraje s kapelou, čítající pět členů. Bubenickou legendu tu doplňuje kytara (Jean-Marie Ecay), baskytara (Michael Mondesir) a klávesy (Steve Hamilton a Camelia Ben Naceur). Na pódiu překypují energií, jíž udává tempo mimořádný bubenický výkon. Společně představují nové i klasické skladby v kapelním aranžmá, rozehrávají improvizace a předvádějí jazz světové úrovně.

Billy Cobham se narodil v Panamě, ale muzikantská rodina se v roce 1947 přestěhovala do New Yorku. Bubnovat se učil od mala. Vystudoval slavnou newyorskou hudební střední školu, kde se potkal s dalšími jazzovými talenty a později významnými hudebníky. V roce 1970 si ho do své kapely pozval trumpetista Miles Davis, s nímž nahrál čtyři zásadní alba. Poté hrál například ještě s Janem Hammerem, Johnem McLaughlinem nebo Carlosem Santanou, než se v roce 1973 rozhodl pro sólovou kariéru. Postavil si vlastní kapelu a vydal vrcholné album jazzrockové éry Spectrum.

Od té doby vydal 36 alb. Poslední, natočené živě z několika koncertů, má název Spectrum 40 Live. Připomíná  40 let Cobhamovy sólové kariéry a obsahuje všechny jeho první skladby, jak se za tu dobu postupně změnily.

Hudbou Billy Cobham také pomáhá dětem. Ve spolupráci s UNICEF se zapojil do projektu na pomoc autistickým dětem a dětem z ulice v Brazílii.

 Vstupenky na koncert lze zakoupit na www.mestanskabeseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka