Košařův memoriál opět s Honzou Kutilem a s novými rekordy

Sportovní klub Radbuza Plzeň, z.s., který má za sebou stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911), pořádal ve svém plaveckém bazénu v Kozinově ulici v sobotu 14. května 2016 tradiční závody: 64. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa) s populárními štafetami (4x 50 metrů prsa žen a mužů).

Cílená propagace v Plzni

Mezi žačkami měl pořádající klub „želízko v ohni“ v podobě Michaely Maříkové, která se po těžkém boji umístila na třetím místě s celkovým počtem 1298 bodů. Po první disciplíně byla čtvrtá, a i když v druhé části závodu zaplavala pátý čas, i tak si stále držela průběžné čtvrté místo. Závěr měla Míša famózní, v cíli dvoustovky byla druhá, což jí zajistilo již zmiňované celkové třetí místo. „Je to můj nový osobní rekord  2:55,16 . Plavalo se mi snadno a lehce, když jsem viděla čas na světelné tabuli, tak jsem tomu vůbec nechtěla věřit“, uvedla Maříková.
Společně s Maříkovou byla třetí Alena Švábková z PK Slávie VŠ Plzeň (dále jen SlPl) a její oddílová kolegyně Štěpánka Kopejtková byla druhá (1 386 bodů). Jasnou vítězkou celého trojboje se stala Laura Horkayová (1 626 bodů) z Pelhřimova, která měla všechny časy nejrychlejší.

Po roční odmlce byl opět favoritem závodů Jan Kutil (SlPl), již trojnásobný vítěz kategorie mužů (2 144 bodů) a dosavadní držitel rekordů na všech tratích. Honza zaplaval ve všech třech tratích NOVÉ REKORDY. Padesát metrů prsa vylepšil na hodnotu 0:28,83. Dvojnásobná distance má rekordní čas 1:01,34 a nejdelší úsek 2:13,98.
Za tyto prvotřídní výkony dostal ručně dělané keramické plakety.

Stříbrnou medaili získal Martin Bejček z Bohemians Praha (dále jen Boh) a bronzovou medaili dostal Martin
Dřevínek z Lokomotivy Beroun. Nejstaršími závodníky byli plavci plzeňské Slávie Jan Dobrý (1949)
a Petr Buble (1946). Sedmé místo obsadil Václav Čermák z SK Radbuza, pro něhož jsou prsa doplňkem.
V kategorii žáků (ročník narození 2002 – 2006) potrápil favority domácí závodník Matěj Franěk, který byl účastníkem nejrychlejších rozplaveb a obsadil celkové čtvrté místo v nových osobních rekordech. Ve sprintu to pro Matěje bylo nejzajímavější, protože časem 0:36,76 ho od třetího Tomáše Kůželky (SlPl) dělilo jen devět setin vteřiny. Sto metrovou a dvou set metrovou trať zaplaval Kůželka tak, že to pro něj byl vždy třetí čas závodu a tedy i celkové třetí místo (995 bodů). První příčku na stupních vítězů získal Kristián Balon (SK Žatec) se ziskem 1 151 bodů, druhý byl Jan Lizec (Spartak Hořovice), který si za své výkony zasloužil 1.075 bodů.

Nejlepší z žen byla Karolína Marešová (Boh), která celým trojbojem proplavala nejrychleji s celkovým ziskem 1 803 bodů. Alena Hampejsová z plaveckého klubu Mariánské Lázně (dále jen PKML), která loni tuto kategorii vyhrála, se musela sklonit před výkony Marešové. Její druhé příčce tak náleží 1 482 bodů. Do pořadí na stupních vítězů promluvila Barbora Blovská (PKML), která loni získala bronzovou medaili v kategorii žaček. I když ve sprintu obsadila páté místo, tak sto metrovou a dvou set metrovou distanci si již pohlídala třetím časem. Markéta Vaicová z domácího klubu SK Radbuza se blýskla dílčím třetím místem z padesátky. Její oddílová kolegyně, Eliška Marková, byla na stovce rychlejší, brala čtvrté místo před Vaicovou, která jí porážku oplatila v dvojnásobně dlouhé disciplíně. V konečném účtování brala Markéta čtvrté místo a Eliška páté.

Jedinou teamovou plaveckou soutěží jsou štafety. Součástí Košařova memoriálu byly již potřetí za sebou.
O rekord z Košařova memoriálu se letos postarali plavci z Bohemians Praha časem 2:08,78. Štafeta měla složení Martin Bejček, Tomáš Hrunek, Jakub Chalupa a Tomáš Kozubek. Druzí byli „radbuzáci“ Václav Čermák, Vojtěch Kokoška, Dominik Douša a Matěj Franěk (2:22,43). Třetí místo si časem 2:44,11 zajistili borci Plaveckého klubu sport Česká Lípa.

Mezi ženami si zlaté medaile vybojovala děvčata z SK Radbuza časem 2:35,89 ve složení Markéta Vaicová, Eliška Marková, Kateřina Kofroňová a Michaela Maříková. Stříbrné medaile si vyplavala děvčata z plzeňské Slávie a bronzové si závěrečným rychlejším dohmatem o 22 setin vteřiny zasloužily plavkyně Tělovýchovné jednoty Klatovy (čtvrté bylo druhé domácí družstvo).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka