Bazén Radbuzy hostí tradiční Košařův memoriál

V sobotu 9. března 2024 se uskuteční jeden z nejstarších a tradičních plaveckých závodů v České republice – jubilejní – 70. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa).

Jarní servisní akce AUTO CB

Závod je plaván pod záštitou Městského obvodu Plzeň 3, protože ti nejlepší si budou moci propůjčit na jeden rok putovní pohár starosty. 

První plavecké klání bylo uspořádáno v městských lázních v roce 1952. Závod je pořádán na počest předválečného člena SK Radbuza pana Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popraven.

Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín, a proto je právě na ně memoriál orientován. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Loňský vítěz, Jan Foltýn (2008) z Plavecké akademie Zbůch, bude i letos patřit k favoritům v kategorii mužů. „Na záda mu budou dýchat“ Josef Soukup (2006) z České Lípy nebo Patrik Peroutka (2009) ze Slávie Plzeň, který je přihlášen nejrychlejším časem na 200 metrů. Šanci na medaili bude mít zajisté i domácí plavec, Antonín Kovář (2008).

V závodu se představí i vítězové memoriálu, na padesátimetrové trati Michal Holý (1971), který zvítězil pětkrát s Martinem Anderlem (1976), který v barvách našeho klubu vyhrál třikrát. 

V kategorii žen svedou spolu souboj vítězky z roku 2022 Sofie Nezvalová (2005) z plaveckého klubu Plavání České Budějovice a z loňska Rozálie Cejpková (2008) z Motorletu Praha. Do pořadí na stupních vítězů budou chtít promluvit i Karolína Bezpalcová (2003)  z plzeňské Slávie a Linda Čeňková (2006) z Jindřichohradeckého plaveckého klubu.

SK Radbuza bude mít „žhavé želízko v ohni“ v podobě loňské stříbrné medailistky z kategorie žaček Kristýnu Vlčkovou (2009), která má plavecký způsob prsa za svůj hlavní. Za zmínku ještě stojí domácí plavci, kteří budou startovat v žákovských kategoriích, Jana Hrbková (2010) a Marjánka Kostolanská (2011), které budou patřit mezi favoritky v kategorii žaček. Žákům dá určitě pořádně zabrat Vojtěch Sýkora (2010).

Přihlášeno je celkem 97 žen a 74 mužů ze 16 plaveckých klubů, což představuje 502 startů. Závody budou zahájeny ve čtvrt na devět rozplaváním, samotný závod odstartují žáci disciplínou 50 metrů prsa v devět hodin.

Širokou veřejnost zveme shlédnout toto originální soutěžní klání, avšak oba bazény budou k volnému plavání po celý den uzavřeny.

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka