Košařův memoriál se v sobotu poplave o putovní poháry starosty

V sobotu 14. května se v plzeňském plaveckém bazénu v Kozinově ulici uskuteční jedinečné a tradiční závodní klání 64. ročníku Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa) s populárními štafetami.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přihlášeno je více jak sto čtyřicet účastníků z patnácti plaveckých klubů z celé České republiky. Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, z.s., který má za sebou stoletou tradici (klub byl zaloţen v roce 1911). Závod je pořádán na počest jeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a umučen v koncentračním táboře. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín.

Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.
Rozplavání plavkyň a plavců bude od devíti hodin a patnácti minut. Závody v deset hodin zahájí starosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer společně s prezidentkou klubu Lenkou Kohoutovou.

Co si odvezou za své nejlepší plavecké výkony vítězové?

- v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie,
- v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny, ke kterým každý z oceněných dostane diplom.

Pro vítěze připravil Městský obvod Plzeň 3 putovní pohár starosty, který je osobně předá těm nejlepším účastníkům trojboje. Pro umístěné na druhém a třetím místě jsou připraveny medaile.

Po roční odmlce bude pravděpodobně favoritem závodů Jan Kutil (SlPl), již dvojnásobný vítěz kategorie mužů a dosavadní držitel rekordů na všech tratích. Jeho vážným konkurentem by mohl být podle přihlášených časů Martin Bejček z Bohemians Praha (dále jen Boh) a Martin Dřevínek z Lokomotivy Beroun. Nejstaršími závodníky budou plavci PK Slávia VŠ Plzeň (dále jen SlPl) Jan Dobrý (1949) a Petr Buble (1946). V kategorii žáků (ročník narození 2002 – 2006) bude chtít favority potrápit domácí závodník Matěj Franěk, který bude účastníkem nejrychlejších rozplaveb. O stupně vítězů by se měli „poprat“ Kristián Balon (SK Žatec), Tomáš Kůželka (SlPl) a Jan Lizec (Spartak Hořovice). Kategorii masters mezi ženami by měla vévodit Markéta Kubešová (1979) z plzeňské Slávie. SK Radbuzu budou chtít dostat na místa nejvyšší Markéta Vaicová a Eliška Marková. Přesto favoritkami by měly být ještě lepší Karolína Marešová (Boh), Alena Hampejsová, která loni tuto kategorii vyhrála. Do pořadí na stupních vítězů by ještě mohli promluvit Michaela Železná z Rakovníku nebo Barbora Blovská, která loni získala bronzovou medaili v kategorii žaček.

Mezi žačkami bude mít Radbuza své „želízko v ohni“ v podobě Michaely Maříkové, která bude startovat ve finálových rozplavbách a proto se bude snažit plavat co možná nejlépe, aby to neměly jednoduché její soupeřky Laura Horkayová z Pelhřimova, Štěpánka Kopejtková (SlPl) a Agáta Prošková z pražského USK.

Bazén bude po tento celý den k volnému plavání uzavřen.

Antonín Košař se narodil 17. prosince 1914 v Plzni, kde pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin. V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého)
pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady A. Košař pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen.
Antonín Košař byl odsouzen v Drážďanech k osmi letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili.
… čerpáno z knihy Nikdo nebude zapomenut, autora Vojtěcha Laštovky, vydaná v roce 1985. Když si to tak spočítáte, tak již za čtyři měsíce válka skončila …

foto: sk radbuza



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka