Kostel v Potvorově zve na Harantovu pouť do svaté země

Představení pod názvem Harantova pouť do svaté země se bude konat v sobotu 20. května v 18 hodin v románském kostele sv. Mikuláše v Potvorově.

Cílená propagace v Plzni

Umělci Jana Trojanová, Markéta Bucharová a Štěpán Buchar přijedou s hudebně – poetickým koncertem inspirovaným životem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Vtipné a napínavé historky jsou propojeny hudbou jeho současníků, například Johna Dowlanda, Daniela Bachelera a dalších. Během koncertu zazní i úryvky z cestopisu Kryštofa Haranta a renesanční poezie.

Několik slov o kostele sv. Mikuláše v Potvorově

Kostel byl vystavěn na přelomu 12. a 13. století jako jednolodní románská stavba s apsidou. Se svými zdmi z pískovcových kamenných kvádrů, dvěma portály, mohutným pilířem a původní kamenickou výzdobou a zbytky maleb patří mezi nejcennější románské památky na našem území.

V letošní sezóně mají návštěvníci kostela ještě možnost vidět apsidu kostela s románskými a gotickými malbami nezakrytou hlavním oltářem, který je snesen a restaurován. V příštím roce se již bude částečně zrestaurovaný oltář vracet na původní místo. Kostel má výbornou akustiku.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.04.2023 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka