Kraj ocenil spolek za propagaci Karla Klostermanna

Šesti členům Spolku Karla Klostermanna v pondělí 17. září 2018 předal hejtman Josef Bernard čestné plakety.

Cílená propagace v Plzni

Spolek letos slaví dvacet let od zahájení své činnosti. Při této příležitosti hejtman poprvé také předal novou Plaketu hejtmana Plzeňského kraje z dílny šperkaře Petra Vogela.

Slavnostní předání plaket se uskutečnilo na Krajském úřadě Plzeňského kraje za přítomnosti velkého počtu příznivců spolku zbavorské strany. Plakety převzali: Hans Göttler, Alfons Maurer, Ossi Heindl, manželé Stegerovi a Václav Sklenář.

Uvedeným byla předána plaketa, kterou pro Plzeňský kraj vytvořil Petr Vogel, vedoucí ateliéru Design kovu a šperku na FDULS (Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara). Plaketa má průměr 60 mm a je vyrobena ztombaku. Do povrchu plakety jsou vyražena jména 22 významných osobností Plzeňského kraje, včetně jména Karla Klostermanna. Uprostřed plakety je citát A. Einsteina: „Jenom život, který žijeme pro ostatní, stojí za to.“

Medailonky oceněných

Dr. Hans Göttler (Kirchham)

Prezident bavorské sekce Spolku Karla Klostermanna, akademický ředitel Univerzity v Passau. Zastupuje Sdružení Karel Klostermann v Bavorsku a v České republice.

Dr. Alfons Maurer (Grafenau)

1. předseda Spolku Karla Klostermanna

Zakládající člen – navazuje kontakty s EUREGIO, súřady a různými organizacemi stejně jako snakladateli při vydávání knih, které byly přeloženy do německého jazyka. Zajišťuje organizaci apřípravu zasedání představenstva a členských shromáždění a podniká soukromé studijní cesty na Šumavu.

Ossi Heindl (Zwiesel)

Kulturwart (kulturní správce) Spolku Karla Klostermanna.

Zakládající člen – je vydavatelem prvního vydání knihy Karla Klostermanna „Ze světa lesních samot“, vpřekladu neteře Karla Klostermanna, Anny Jelinek. Ve své funkci kulturního správce se zabývá zvláště osobou básníka Šumavy Karla Klostermanna, píše o něm články a recenze Klostermannových kniháh, přeložených do němčiny.

Willi Steger (Riedlhütte)

2. Předseda Spolku Karla Klostermanna.

Zakládající člen – iniciátor myšlenky kzaložení přeshraničního Sdružení Karel Klostermann před 20 lety. Je takovým motorem sdružení, pečuje o kontakty sčeskou sekcí SKK, podává návrhy na akce, jako např. knižní představení nebo výstavy. Je iniciátorem a organizátorem stavby pomníku Karla Klostermanna na Zlaté stezce vSt. Oswaldu. Aktivně spolupracuje v Klostermannověexpozici na Březníku a organizuje a připravuje zájezdy na Šumavu.

Christa Steger (Riedlhütte)

Zapisovatelka a jednatelka Spolku Karla Klostermanna. Zakládající členka – vyřizuje písemnosti sdružení, vede seznam členů a e-mailový registr, organizuje a připravuje všechny akce a zajišťuje veškerou tiskovou práci. Každoročně sestavuje a vydává výroční zprávu a zastává funkci průvodce při zájezdech sdružení. Kromě toho zajišťuje organizaci obou jednodenních akcí, a to „Literárního sympozia“, kdy se čtou a představují knihy zdíla Karla Klostermanna a každoroční pouť kHauswaldské kapli vSrní (Rehberg).

Václav Sklenář (Srní) – předseda české sekce sdružení „Karel Klostermann – spisovatel Šumavy“

V roce 1998 Václav Sklenář pozval starostu bavorského St. Oswaldu-Riedlhütte a jeho paní spolu sWillim und Christou Steger na módní přehlídku do hotelu Srní. Na této akci se zrodilo přeshraniční sdružení Karel Klostermann. Václav Sklenář, někdejší ředitel hotelů Srní a Šumava, se stal prvním předsedou české sekce občanského sdružení. Vroce 2009 Sklenář odešel do důchodu a mohl se oto více věnovat práci ve sdružení, jehož je zakládajícím členem a kde odvedl spoustu vynikající práce.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.09.2018 12:12



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka