Kritický nedostatek sociálních služeb na venkově má zlepšit zahraniční výměna zkušeností

Místní akční skupina (MAS) svatého Jana z Nepomuku hledá řešení pro tíživé sociální situace zejména seniorů a hledá inspiraci v zahraničí.

Cílená propagace v Plzni

Obecní zastupitelé, sociální pracovníci a pracovníci neziskových organizací z České republiky, Francie a Chorvatska budou porovnávat způsoby poskytování sociálních služeb na venkově a hledat řešení pro svůj region. Francouzi a Chorvati přijedou na pracovní stáž od 22. do 27. března 2017. 

Budou diskutovat o výhodách a nevýhodách pobytových zařízení a domácí péče i alternativních způsobech řešení například formou vzájemné výměny služeb. V území MAS se setkají s pečovatelkami z Nepomuku, navštíví Domy s pečovatelskou službou ve Spáleném Poříčí a Domov pro seniory ve Vlčicích (Blovice). V širším regionu navštíví Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem a jeho projekt pro venkov Sousedé+ a Denní stacionář pro dospělé osoby a seniory v Přešticích. Setkají se také se zástupcem Senior Expresu – dotované taxi služby pro seniory v Plzni. 

Ve Francii se čeští organizátoři výměny chtějí naopak inspirovat propracovaným systémem sociálních služeb a srovnat tento systém s delší tradicí z podobné okrajové venkovské oblasti s naším a Chorvatským. V Chorvatsku je bude zajímat, jak se vyrovnává venkovská oblast silně ovlivněná sezónním cestovním ruchem se stárnutím populace a odlivem mladých do měst. Zajímavostí je také velká úloha, kterou v Chorvatsku hrají na venkově dobrovolní hasiči. 

„Na území MAS svatého Jana z Nepomuku, podobně jako jinde na venkově, je vysoký počet seniorů. Jsme také znevýhodněni nízkou hustotou obyvatel. I když je starších lidí u nás hodně, absolutní číslo je nízké a obcím se nevyplatí se službu nabízet. Máme jeden z nejvyšších indexů stáří v Plzeňském kraji. Řešení se hledá pouze v podobě domovů seniorů. Současně mládež odchází do měst. Chybí povědomí o potřebě sociálních služeb, chybí nabídka terénních sociálních služeb a neexistuje podrobná analýza konkrétní poptávky. Potenciální klienti mají nízké příjmy a nejsou zvyklí za služby platit. Projektem chceme dosáhnout zvýšení povědomí o sociální problematice mezi důležitými hráči i mezi obyvateli, objevit nové nástroje zapojování lidí do života v obci a nalezení možných fungujících modelů pro vznik a zlepšení sociálních služeb,“ popisuje manažerka MAS sv. Jana z Nepomuku Kristýna Fantová.  

Na Nepomucku připadá na 100 dětí do 14 let 126 osob starších 65 let, zatímco průměr ČR je 116. Je zde také nízká hustota obyvatel: pouze 38 obyvatel na km2, oproti průměru ČR 133 obyvatel na km2. 

V současné době poskytuje terénní sociální služby ve svém správním území pouze město Nepomuk a Diecézní charita Plzeň, pobočka Blovice pro město Spálené Poříčí. Ostatní obce nejsou terénními službami vůbec pokryty.

Projekt je podpořen z programu Erasmus+ Erasmus+ KA2, Strategické partnerství: Vzdělávání dospělých prostřednictvím sdílené zkušeností a výměny příkladů dobré praxe. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka