Gymnázium zve na čtvrteční "shakespearovskou" besedu s překladatelem Hilským

V rámci cyklu přednášek a besed s názvem „Svět kolem nás“ navštíví 9. března Gymnázium Františka Křižíka profesor anglické literatury a překladatel z angličtiny Martin Hilský.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak vznikl fenomén zvaný Shakespeare? V jaké době a z jakých kontextů se zrodil? Proč Shakespeare, proč ne někdo jiný? Co je důvodem kulturní kanonizace Shakespearova díla? Jak vzniká kulturní kánon? Potřebujeme ho? Jaký je jeho smysl a význam? Na tyto a podobné otázky se přednáška pokusí aspoň v nástinu odpovědět. Nebude prezentací hotových pravd, ale spíše myšlením nahlas. Nebude poučovat, ale společně s posluchači hledat.

V rámci cyklu Svět kolem navštívili gymnázium kytarový virtuos Lubomír Brabec, dcera sira Nicholase Wintona Barbara Wintonová, experimentální archeolog Pavel Pavel, astronom Jiří Grygar nebo designer vozů Ferrari Maurizio Corbi. Proběhla také výstava Pavla Kantorka nebo výstava plzeňských komiksových kreslířů s názvem Plzeňská bublanina.

Beseda proběhne pro studenty kvint – oktávy gymnázia i pro veřejnost ve čtvrtek 9. března od 10 hodin v aule gymnázia, Sokolovská 54, vstup je zdarma.

Besedou bude provázet absolventka gymnázia Martina Náhlíková, která se ve své maturitní práci překladům Martina Hilského věnovala. Se svou prací „Martin Hilský - překlady Williama Shakespeara" obsadila 2. místo v krajském kole Středoškolské odborné činnosti a postoupila do národního kola SOČ. Martina Náhlíková v současné doně studuje na DAMu.

Besedu pořádá Středoškolský klub ASK ČR při gymnáziu a Gymnázium Františka Křižíka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka