Květnová Beseda: Hrdý Budžes, Szidi Tobias i Michal Horáček

Na začátku měsíce vystoupí v Měšťanské besedě slovenská zpěvačka a herečka Szidi Tobias. Říká se o ní, že je nástupkyní nejznámější české šansoniérky Hany Hegerové. A už 9. května se můžete přesvědčit proč.


V nové premiéře Divadla Palace Stará dobrá kapela uvidíte Václava Postráneckého, Svatopluka Skopala nebo Naďu Konvalinkovou. Setkání abiturientů po 50 letech, jehož středobodem bude oživení studentské kapely, přivítá Měšťanská beseda 29. května.

Kdysi úspěšná francouzská šansoniérka v podání Chantal Poullain přijíždí do Anglie převzít dům po svém právě zesnulém otci. Dědictví je ovšem komplikované. Je s ním spojeno věcné břemeno – Jiří Schmitzer... Přijďte 31. května do Měšťanské besedy Na vaše riziko!

 Také Kino Beseda nabízí zajímavý program. Jiří Bartoška se v komedii Teorie tygra (9. 5.) vrací na plátna kin. Coby zestárlý veterinář se snaží vymanit z vlivu manželky a hodlá změnit svůj život. 11. května se díky filmu Humr dozvíte, že budoucnost nepřeje singlům. Na konci května si určitě nenechte ujít hit Už je tady zas. Co se stane, když po 70 letech obživne Adolf Hitler, zjistíte 25. května. V polovině května se můžete nechat zmrazit dokumentem Nebe a led (18. 5.). Prožijte dobrodružné cesty, které vedly až k objevení globálního oteplování. Po projekci bude beseda s českým polárníkem Pavlem Kaplerem. Druhý dokument se podívá na zoubek Jeanu-Paulu Belmondovi. Ve snímku s jasným názvem Belmondo  (30. 5.) legendární herec společně se svým synem Paulem navštívil místa, kde vznikly jeho nejznámější filmy.

Kino Beseda vás v květnu zavede na spoustu zajímavých míst. 2. května nabízí procházku po Vatikánských muzeí, 16. května budete mít možnost prohlédnout si jeden z nejslavnějších operních domů světa La Scalu a 26. května můžete vyrazit do Londýna na Hamleta v podání Benedicta Cumberbatche.

Kino Beseda bude servírovat i tři hollywoodské trháky – Šílený Max: Zběsilá cesta (5. 5.), Deadpool (12. 5.) a Star Wars: Síla se probouzí (19. 5.).

Kompletní program:

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

5. 5. 19:30 Jan Vančura & Plavci & host Irena Budweiserová

Zpěvák Honza Vančura, který už léta pokračuje v koncertování s legendárními PLAVCI s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí, připravil speciální koncert s hostující Irenou Budweiserovou. Kromě ní se na pódiu objeví další excelentní spoluhráči: harmonikář a zpěvák Mário Bihári či Jakub Racek, vítěz řady evropských kytarových soutěží.

8. 5. 19:30 Ivan Audes Trio 

Wolfgang Lackerschmid & The Brazilian Trio 

Vynikající německý vibrafonista Wolfgang Lackerschmid a brazilské trio, proslavené nominacemi na cenu Grammy, na evropském turné s jediným vystoupením v ČR. Repertoár tvoří směs vlastních kompozic a melodií pramenících z tradičních brazilských rytmů, především samby.

Koncert v rámci projektu Jazz bez hranic.

9. 5.     19:30    Szidi Tobias & Band 

V rámci koncertu Szidi Tobias zazní písně nejen z jejího posledního alba Jolanka, ale těšit se můžete i na oblíbené skladby ze všech šesti dosud vydaných CD.

19. 5. 19:00 Pacifik

Skupina Pacifik je stálicí na české hudební scéně a jedním z nejvýraznějších uskupení v žánru folkové a trampské hudby. Přijďte na jejich koncert a oslavte s Pacifikem 45 let na scéně!

24. 5. 19:00 MAOK & LaiSonore

Slovenský zpěvák a multiinstrumentalista, který je pro svůj talent vystihnout v tónech atmosféru situace často vyhledávaným autorem scénické a filmové hudby (např. soundtrack k filmu Bathory aj.).

Maok vystoupí s uskupením LaiSonore. Na podiu se tak s ním objeví muzikanti s rozličnými hudebními nástroji. 

Pořadatel Zebra and Cloud s.r.o.

25. 5.  19:30 Pohlazení po duši s Vlaďkou Bauerovou

Na květnovém koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru. Speciálním hostem koncertu bude Stanislava Fořtová Topinková.

26. 5. 19:30 Čechomor hraje pro Pomocné tlapky

  Nechte se pozvat na koncert skupiny Čechomor pro dobrou věc!

Pražská hudební skupina hrající české, moravské a slovenské lidové písně. Za dobu svého působení procestovala celou Evropu, Severní Ameriku a Rusko, spolupracovala s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími významnými umělci. Výtěžek ze vstupného putuje na konto organizace Pomocné tlapky.

30. 5. 19:30 Michal Horáček a přátelé

Na cestě 2016 aneb Hapka žije!

Textař, básník a producent Michal Horáček přichází s dalším koncertním projektem, který mapuje především písně, které během třicetileté spolupráce vytvořili s Petrem Hapkou. Pořadem vás provede sám Michal Horáček, ale těšit se můžete i na Ondřeje Rumla, Lenku Novou či Františka Segrada.

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

1. 5.    19:00    Hrdý Budžes 

Barbora Hrzánová exceluje v roli osmileté holčičky Helenky Součkové a z pohledu žákyně druhé třídy seznamuje diváky se "zvláštnostmi" husákovské normalizace. Laskavý dětský pohled a přímočará logika mnohdy vyvolává u diváků salvy smíchu.

Představení se koná v rámci festivalu Komedyfest. Pořadatel JT Promotion.

11. 5. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. 

23. 5. 19:00 Táta

Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky. 

Představení není vhodné pro děti do 15 let

29. 5. 19:30 Stará dobrá kapela

Abiturienstký večírek po 50 letech slibuje spoustu vzpomínání i legrace. Když na něj navíc mají dorazit Václav Postránecký, Svatopluk Skopal či Naďa Konvalinková, je jasné, že o zábavu bude postaráno. Premiéra křehké a něžné romantické komedie Divadla Palace o stáří, lásce, snech a síle přátelství.

31. 5.    19:30    Na vaše riziko!

Chantal Poullain a Jiří Schmitzer

Divadlo Ungelt

Kdysi úspěšná francouzská šansoniérka přijíždí do Anglie převzít dům po svém právě zesnulém otci. Dědictví je ovšem poněkud komplikované. V poutavém psychologickém příběhu excelují Chantal Poullain a Jiří Schmitzer.

OSTATNÍ ŽÁNRY

11. 5.  18:00 Noc literatury  - Divadélko JoNáš

  V rámci projektu Meeting Literature

Myšlenkou projektu je sesbírání knih z celé Evropy, které jsou následně umístěny v kavárnách, barech a dalších místech kulturního života v Plzni. Přijďte si poslechnout čtené úryvky z knižních novinek předních evropských autorů v českém překladu. V Měšťanské besedě čte Petr Vizina. 

Vstup zdarma.

13. 5. 18:00 Taneční večer

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. 

VSTUP ZDARMA

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5

1. 5. 14:30 a 16:00 O Smolíčkovi (Divadelní společnost M+M)

Byl jednou jeden malý Smolíček pacholíček a ten bydlel u jelena, který se o něj staral. Vždy, když chodil jelen na pastvu, varoval Smolíčka, ať nikomu neotevírá. Klasická česká pohádka.

Vhodné pro děti 3+

8. 5. 14:30 a 16:00 Zlatovláska (Divadlo eMILLIon)

Klasická loutková pohádky podle předlohy Karla Jaromíra Erbena. Spolu s loutkami mohou diváci prožít strastiplnou cestu Jiříka za zlatovlasou pannou.

Vhodné pro děti 3+

15. 5. 14:30 Ulhaná princezna (Divadlo ŠUS)

Pohádka vypráví prostřednictvím velkých marionet a za pomoci veselých písniček o tom, že lhaní se opravdu nevyplácí. Jestli se princezna svůj zlozvyk odnaučí, se dozvíme na konci příběhu.

Vhodné pro děti od 5+

22. 5. 14:30 O nezbedné víle (Divadlo Dráček)

Jak se víle nechtělo tančit a jak tatínek Zvoneček jí všechno naučil.

Vhodné pro děti 3+

29. 5. 14:30 Slepičí pohádka (Nána divadélko)

Jarní příběh slepiček a zlobivé kozy na jednom malém dvorku, kde se dějí nemalé zázraky života. Že slepičky mohou být zlé a závistivé, ale i dobré a výjimečné...

Vhodné pro děti od 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

2. 5.  18:30  Vatikánská muzea

Nevšední výprava za poznáním působivé umělecké sbírky budované více než 2 tisíce let. Vatikánská muzea vás nechají nahlédnout do Sixtinské kaple, do historie jednoho z nejznámějších světových muzeí a historie nás všech. Na čtyřicet profesionálů natáčelo nejvzácnější umělecká díla světa napříč kulturami i historickými epochami.

4. 5.  18:30  Sicario: Nájemný vrah

   Cyklus: Best of 2015 USA / 2015, 121 minut REŽIE: Denis Villeneuve HRAJÍ: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya ad.

Idealistickou agentku FBI (Emily Blunt) pověří důstojník elitní vládní operační skupiny (Josh Brolin), aby v příhraniční oblasti mezi USA a Mexikem, kde neplatí žádné zákony, podpořila eskalující válku proti drogám. Tým vedený tajemným poradcem s pochybnou minulostí (Benicio Del Toro) se tajně vydává na cestu, během které je Kate nucena v zájmu přežití pochybovat o všem, v co dosud věřila.

5. 5.  18:30  Šílený Max: Zběsilá cesta Austrálie / USA, 2015, 120 minut Režie: George Miller  Hrají: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Rosie Huntington-Whiteley, Tom Hardy, Zoë Kravitz

Šílený Max, pronásledovaný svou pohnutou minulostí, je přesvědčen, že jediný způsob jak přežít, je vydat se na osamělou pouť. Narazí však na skupinu prchající pustinou ve vyzbrojeném obrněném vozidle, v jejímž čele stojí elitní Imperator Furiosa. Citadelu, odkud prchají, tyranizuje Immortan Joe, kterému kdosi odcizil něco nenahraditelného. Rozzuřený vojenský vůdce svolá všechny své gangy a ve vysokooktanové silniční válce nemilosrdně pronásleduje prchající rebely.

8. 5. 16:45  Don Quijote

   Cyklus: Bolšoj balet 

Balet Don Quijote je klenotem klasického baletního repertoáru po celém světě, ale jeho pravý domov je v Bolšoji, kde měl světovou premiéru v roce 1869! Na pozadí komediálního příběhu o strastiplné, ale i komické cestě dvou milenců k sobě se odehrává nádherný, temperamentní balet plný horkého španělského slunce podle románu Miguela Cervantese. 

Nenechte si na plátně Kina Beseda ujít jeden z celosvětově nejoblíbenějších titulů.

Hudba: Ludwig Minkus

Choreografie: Alexei Faděječev

Délka představení: 3 h 10 min

9. 5.      18:30 Teorie tygra ČR, Slovensko, 2016, 101 min Režie: Radek Bajgar Hrají: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Táňa Vilhelmová, Pavla Beretová, Jiří Havelka, Jakub Kohák

Veterinář Jan už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému taky došly síly a trpělivost. Babička totiž vždy rozhodovala o jeho životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí.

Dlouhý: Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému taky došly síly a trpělivost. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí.

Jiří Bartoška ke své postavě a tématu filmu prozrazuje: „Ženy si berou tygra, aby z něj postupem času udělaly králíka, kterému se nasype trochu toho krmiva, ale hned se mu zavřou vrátka, aby ho náhodou nenapadlo hrát si mimo králikárnu na tygra. A o tom se snažíme vyprávět náš film.“

11. 5. 18:30  Humr 

Režie: Yorgos Lanthimos

Hrají: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux

Budoucnost nepřeje singlům: všichni muži a ženy bez partnera jsou zatýkáni a odváženi do zařízení zvaného Hotel, v jehož prostředí si mají během 45 dnů najít spřízněnou duši. Komu se to nepovede, ten bude proměněn ve zvíře podle vlastního výběru a vyhnán do lesů. Tam žijí vzbouřenci, kteří si říkají Samotáři, a na ty jsou občas pořádány hony. Účast na honech je jedním z rituálů, jež jsou povinni sdílet nedobrovolní hosté Hotelu s ostatními. David (Colin Farrell) se dal odvézt do Hotelu smířen s osudem. Útěchou je mu pes, jehož smí mít s sebou v pokoji, ale ne na dlouho. Bezbřehá imaginace řeckého tvůrce a jeho scenáristy dá Davidovi ještě okusit svobody v náruči lesních rebelů, poznat konečně lásku a zjistit, že si vůbec nepolepšil. Tak jako ve svých předchozích filmech i tady vrší Yorgos Lanthimos vtipně absurdní situace s příznačnou ironií a černým humorem a sdělení příběhu, jakkoliv se zdá nereálný, není zcela bez souvislostí s dneškem.

12. 5.  18:30  Deadpool USA / Kanada, 2016, 108 minut Režie: Tim Miller Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Yorick Van Wageningen ad.

Po celém světě mezi námi žijí nenápadní, stateční a skromní superhrdinové… a taky Deadpool, což je poněkud zvláštní a netradiční komiksový bourák ze stáje vydavatelství Marvel. Deadpool ze stáda slušňáckých týpků vybavených superschopnostmi poněkud vybočuje, jelikož je neodolatelně oprsklý, vulgární, brutální a …hlavně nechutně vtipný.

16. 5. 18:30  La Scala: Budova a její pěvci

Nahlédněte do jednoho z neslavnějších operních domů světa a nechte si vyprávět jeho fascinující příběh. La Scala – budova, její pěvci a hosté je exkluzivní cestou napříč časem a prostorem, při níž diváci objevují nádherně prostory, ve kterých se odehrávaly nejslavnější okamžiky hudební, operní i baletní historie. Dokument nás zavede do žijícího srdce budovy, ve které každý pokoj dýchá historií a nechá vás vychutnat si atmosféru místa, kde se odehrávalo nejen vysoké umění, ale i hovory o politice a literatuře a kde se vždy potkávali umělci všech odvětví. La Scala navíc uváděla takové skvosty, jakými jsou Nabucco, Norma, Othello, a to v podání hvězd mezi nimiž je i Placido Domingo, Maria Callas, Renata Tebaldi či Luciano Pavarotti.

18. 5. 18:30  Nebe a led

   Projekce s debatou

Oscarový režisér Luc Jacquet (Putování tučňáků) ve svém novém celovečerním dokumentu popisuje sérii dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu, které vedly až k objevení a popsání jevu, dnes dobře známého jako „globální oteplování“. Na příběhu odvážného vědce a jeho přelomového objevu ukazuje režisér, jaký dopad může mít chování člověka na budoucnost naší planety.

Po filmu následuje debata s dr. Pavlem Kaplerem, správcem české stanice J. G. Mendela na Antarktidě a vedoucím několika antarktických vědeckých expedic.

19. 5. 18:30 Star Wars: Síla se probouzí USA, 2015, 136 minut Režie: J. J. Abrams Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega ad.

Lucasfilm a vizionářský režisér J. J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars přicházejí do kina Beseda s filmem Star Wars: Síla se probouzí.

Kdo by nikdy neslyšel o Hvězdných válkách? Lucasfilm a J. J. Abrams stvořili nový a přeci starý příběh. Představí se nám zde postavy nové, ale setkáme se i se starými známými tvářemi. Pro již zaběhlé fanoušky je to nostalgie, pro zatím neznalé seznámení s příběhy předaleké galaxie.

23. 5.  18:30  Leonardo da Vinci

Při příležitosti konání nejdůležitější kulturní události roku EXPO 2015 v Miláně se uskutečnila i unikátní výstava Leonardo 1452–1519, na které byla k vidění nejzajímavější díla Leonarda da Vinci. Expozice byla výsledkem šestileté práce odborníků, kterou si teď můžete díky využití moderních filmařských technologií vychutnat i v Kině Beseda. Výstava přestavuje nejznámější díla Leonarda da Vinci – detailně si tak budete moci prohlédnout Leonardovy obrazy, ale také rukopisy, přírodopisné nákresy, utopické projekty, anatomické kresby a mýtické výjevy. Na závěr dokumentu se vydáte na cestu po Miláně, městě, které Leonarda inspirovalo a utvářelo jako malíře, vědce, inženýra, spisovatele i architekta. 

25. 5. 18:30  Už je tady zas

Německo, 2015, 116 minut REŽIE: David Wnendt HRAJÍ: Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katja Riemann, Franziska Wulf ad.

DOBA TRVÁNÍ: 116 minut

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své“ město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová.

26. 5.   18:30 Hamlet

Populární představitel Sherlocka Holmese Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se představí v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie Hamlet. 

Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica. 

Zatímco se země připravuje na válku, její vládnoucí rodina se rozpadá. Princ Hamlet je nucený pomstít smrt svého otce, tento úkol ho však ochromuje. Jeho běsnění proti nemožnosti složité situace, v níž se nachází, ohrožuje jeho zdravý rozum i bezpečnost státu. 

Představení vysíláme v přímém přenosu z jeviště londýnského kulturního centra Barbican.

Režie: Lyndsey Turner

Délka: cca 3 hodiny včetně přestávky

30. 5. 18:30  Belmondo

Francie, 2015, 90 minut REŽIE: Regis MARDON HRAJÍ: Jean-Paul Belmondo, Paul Belmondo, Alain Delon, Jean Dujardin, Claude Lelouch ad.

V jedinečném celovečerním portrétu BELMONDO se legendární “Bébel” vrací na místa, kde vznikaly jeho nejslavnější filmy. Spolu s ním a jeho synem Paulem navštívíme Rio De Janeiro, Paříž, Řím a Francouzskou Rivieru. Paul vede vyšetřování , vyslýchá očité svědky - hvězdy filmů a otcovy osobní přátele, zpovídá svého “papá”. Odhaluje okamžiky, které by jinak zůstaly tajemstvím.Objevuje výjimečný životní příběh výjimečného muže jako nikdo předtím. 

Změna programu vyhrazena.

 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka