Lanovka na Špičák už jezdí denně, otevírají se trasy na jezera

Od 15. června jede lanovka na vrchol šumavského Špičáku už každý den. Otvírají se turistické trasy na ledovcová jezera. Největší horský areál Plzeňského kraje čeká 92denní letní etapa, která potrvá až do 15. září.


Lanovka v největším horského areálu Plzeňského kraje – Ski&Bike Špičák, začne od čtvrtka 15.června přepravovat turisty i cyklisty na vrchol Špičáku k 26,5 metru vysoké rozhledně už v každodenním provozu. Po šesti předchozích víkendech či květnových svátcích se tak středisko otevře veřejnosti v 92denní letní etapě, která potrvá do 15.září. Potom se provoz opět vrátí jen na víkendy a státní svátky. Jde o léta respektovaný úzus spojený s ochrannou zdejší přírody.     

„Předchozí víkendy se dvěma květnovými svátky (1.a 8.5.) byly pro nás celkově návštěvnicky povedené. Převažovali zatím bikeři nad pěšími turisty, ale s blížícím se časem prázdnin se tento poměr velmi pravděpodobně otočí,“ hodnotí úvodních 14 dnů letního provozu Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák. V areálu již aktuálně jsou a i na dále budou též žáci a studenti na letních školních kurzech. Středisko nabízí zhruba 60 ubytovacích míst ve svých turistických objektech.           

Půlka června je také každoročně dnem, kdy se pro pěší turisty (na kolech se po nich jezdit nesmí) otvírají naučné stezky vedoucí z vrcholu Špičáku na dvě nejvýznamnější ledovcová jezera – Černé a Čertovo. Obě jsou opatřeny edukačními panely. K Černému vede cca 4 km dlouhý výšlap přes Rozvodí (jedno z hlavních evropských rozvodí) po Datlíkově stezce. K Čertovu pak turisty zhruba po stejně dlouhé trati dovede Zajícova stezka. 

„Letos poprvé je možné do těchto turistických okruhů zapojit novou restauraci U Lanovky. Ideální je vyjet lanovkou na vrchol, prohlédnout si okolní panorama z rozhledny a vyrazit k jezerům. Na zpáteční cestě se pak zastavit v restauraci u dolní nástupní stanice nebo se vrátit na vrchol Špičáku a nechat se svézt lanovkou vlastně skoro až do kuchyně,“ nabízí jednu z možných variant pohodové letní turistiky Jan Kasík. Zmíněná restaurace U Lanovky i s venkovní terasou nabízí 250 míst a od 15.června do 15. září má též otevřeno každý den.   

Provozní doba lanové dráhy začíná v období 15.6.- 15.9. 2023 v 9 hodin a končí v 17 hodin. Každý pátek a sobotu pojede lanovka až do 18 hodin. Tento čas kopírují další služby nabízené v areálu. Půjčovna kol (50 kusů včetně elektrokol, což mohou využít i početnější skupiny) a dalšího vybavení, biková škola – Gravity academy nebo bikepark.     

Ten letos spolu s dalšími 5 hlavními sjezdy nabízí i novou trasu. Dlouhá je zatím 1,5 km a vede z vrcholu Špičáku do zhruba poloviny tohoto kopce. S jejím dokončením se počítá příští rok. Byla pojmenována Good Year Line a má nejnižší modrou obtížnost. Po odbočce z ní na trať Easy Way tak i rodiny s dětmi pohodlně sjedou až k lanovce.       

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka