Léto v rytmu Měšťanské besedy: Suzanne Vega i kultura pod širákem

Smršť kulturních akcí se v Měšťanské besedě nezastaví ani v létě. Již pošesté letos zahrada Měšťanské besedy nabídne jedinečnou atmosféru kultury pod širým nebem.


Od 21.6. až do konce srpna se zde odehraje na 14 jedinečných koncertů a divadelních představení, které očekávají kolem 5000 návštěvníků.

Nejočekávanější událostí plzeňského léta je bezesporu červencový koncert Suzanne Vega. Patrně nejlepší písničkářka své generace se v nádherných prostorách Měšťanské besedy představí v úterý 7. července a jistě zazpívá i své nejznámější hity včetně písní Luka či Tom´s Diner.

Seznam letních akcí v Besedě ale koncertem Suzanne Vega samozřejmě nekončí.  „Zahradní sezónu spustíme 21. června komedií Na útěku, v níž se představí Zlata Adamovská  a Jana Štěpánková. Snažíme se vždy nabídnout atraktivní program, který je umocněn venkovním prostředím a atmosférou,“ říká Hana Rendlová, manažerka kulturního programu Měšťanské besedy.  Diváci se mohou dále těšit např. na Františka Němce a Petra Kostku v tragikomedii Pan Halpern a pan Johnson (27. 8.), Simonu Stašovou a Svatopluka Skopala ve hře Filumena Marturano (2.8.) a samozřejmě nebudou chybět ani oblíbení Komici s.r.o. (3. 8.). Tentokrát v sestavě Miloš Knor, Iva Pazderková a Ruda z Ostravy! O týden později (10.8.) Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová či Marek Daniel a další dorazí do Plzně s oblíbenou Commedií dell´arte. 

V polovině srpna zahrada Měšťanské besedy propadne svérázné vančurovské atmosféře. Na svědomí to budou mít herci Divadelního spolku Kašpar a jejich Rozmarný večer, a to se vším všudy – návštěvníci se mohou těšit na Krokovy Vary i hospodu U čtrnácti pomocníků, která bude o pauze otevřená i pro diváky.  

Kulturní léto na zahradě Měšťanské besedy se nemůže samozřejmě obejít bez koncertů. Velmi netradiční a nejen hudební zážitek bude jistě vystoupení Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu (23. 6.), hluboko posazený hlas Chantal Poullain si podmaní posluchače poslední den v červnu,  21. července si mohou diváci zazpívat a zavzpomínat s trampským bardem Wabi Daňkem. S publikem si přijede zazpívat také oblíbený český folkový zpěvák Samson a jeho hosté (25.8.).  Již tradiční akcí se stal benefiční koncert Jazz & Swing Night pro dětský úsměv s dobrovolným vstupným, které putuje do Dětského domova v Trnové. 

Zajímavostí budou dva koncerty zahraničních studentských orchestrů (Boston Philharmonic Youth Orchestra a mládežnický dechový orchestr z britského Northamptonshiru), které ohromí nejen počtem svých hudebníků, ale i svým umem.

Pod širým nebem se bude i tančit. První červencový den rozpohybuje parket swingová tančírna Pilsner Jazz Bandu s názvem Po siréně swing! V červenci a srpnu se tu odehrají také dva Letní taneční večery pro seniory se vstupem zdarma. Taneční setkání pod taktovkou Dua Evergreen Klasik spolupořádá v Besedě v průběhu celého roku Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Neděle budou už tradičně patřit dětským divadelním pohádkám, které se během léta přesunou na zahradu. Začátky představení jsou od 14:30 hod.

Všechny kulturní akce, pořádané na zahradě Měšťanské besedy společností Dominik centrum s.r.o., budou v případě nepříznivého počasí přesunuty do sálu. 

Vstupenky na všechny akce jsou v prodeji prostřednictvím www.mestanska-beseda.cz  a také na prodejních místech: Předprodej vstupenek, nám. Republiky 41; Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň.

PŘEHLED LETNÍHO PROGRAMU MĚŠŤANSKÉ BESEDY 


divadla a koncerty na zahradě


21. 6. 20:00 Na útěku

  Zlata Adamovská a Jana Štěpánková

Divadlo Ungelt

Nezdolnou energií a nadějí nabitá komedie o náhodném setkání dvou obyčejných žen vydávajících se na cestu za svobodou, dobrodružstvím a životem prožitým naplno. Ve hře, která se s humorným nadhledem dotýká i témat nelehkých můžete vidět Janu Štěpánkovou  a Zlatu Adamovskou. Ve Francii slavila tato hra velký úspěch.

Autor: Pierre Palmade a Christophe Duthuron

Režie: Ladislav Smoček


23. 6.    20:00    Ivan Mládek a jeho Banjo Band

Trampské, vodácké, kavárenské, politické a jiné povalečské písně v podání Ivana Mládka  a Banjo Band na vás čekají v hudebně zábavném pořadu. Těšit se ale můžete i na nepolitický, nesatirický a neangažovaný humor, scénky a anekdoty. 


Účinkují: Ivan Mládek, Zdeněk Kalhous, Jan Mrázek, Vítězslav Marek, Lenka Plačková, Libuše Roubychová, Lenka Šindelářová


30. 6. 20:00 Šansony Chantal Poullain

Recitál Chantal Poullain se skupinou

Hluboko posazený sexy hlas, lahodná francouzština, jazzově laděná kapela pod vedením Štěpána Markoviče a atmosféra sladké Francie – to vše na vás čeká na recitálu Chantal Poullain, která zazpívá nejen své vlastní písně, ale i tradiční francouzské šansony.

1. 7.  19:00 Po siréně swing! 

  Pilsner Jazz Band & Metropolitan Jazz Band 

Krásná hudba, elegantní i divočejší tance, stylové oblečení… Pravidelné swingové tančírny v Plzni chyběly až do podzimu 2013, kdy se jejich pořádání ujal plzeňský orchestr Pilsner Jazz Band. Vždy každou první středu v měsíci (kdy se v poledne cvičně rozeznívají sirény) mají milovníci swingu příležitost si poslechnout hudbu let 20., 30. a 40. minulého století, a to vždy v podání „domácího“ Pilsner Jazz Bandu a jeho hostů, předních swingařů ze všech koutů republiky.


13. 7. 20:00 Luboš Andršt Blues Band & Ingrid Arthur (USA)

Dnes již legenda českého blues kytarista Luboš Andršt vystoupí v Měšťanské besedě. Tento výrazný hráč posledních tří desetiletí vystoupí se svojí se svojí aktuální skupinou, kterou kromě hlavního protagonisty tvoří klávesista a zpěvák Jan Holeček, basista Pavel Novák a známý bubeník Pavel Razím a také se zajímavým hostem ze zahraničí - americkou zpěvačkou Ingrid Arthur.


16.7. 20:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství  a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.


21. 7.  20:00 Wabi Daněk    

Na konci roku 2012 spatřilo světlo světa nové CD tohoto folkového písničkáře a trampského barda s názvem WABI A ĎÁBLOVO STÁDO, na kterém najdete od trampské romantiky přes písničkářské country Kristoffersonovského střihu až po country rock. Některé z písní jistě zazní i na jeho koncertu.


2. 8.  19:30 Filumena Marturano aneb Manželství po italsku 

Co musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři boháče? Simona Stašová a Svatopluk Skopal v komedii, jejíž nesmrtelnou filmovou adaptaci natočil pod názvem Manželství po italsku Vittorio De Sica. Do hlavních rolí tehdy obsadil Sophii Lorenovou a Marcella Mastroianniho.

Představení je uváděno pod záštitou Italského velvyslance v Praze.


hrají: Simona Stašová, Svatopluk Skopal, Jaroslava Pokorná, Čestmír Gebouský, František Skopal, Libor Hruška, Karel Heřmánek ml., Zdeněk Hruška, Petr Srna, Jan Ťoupalík, Radka Filásková, Michal Čeliš a další

režie: Zdeněk Kaloč


3. 8. 20:00 Komici s.r.o.

Skvělé stand-up představení, ve kterém se představují ti nejlepší baviči z pořadu „Na stojáka“. 

Účinkují: Miloš Knor, Iva Pazderková a Ruda z Ostravy



10. 8. 19:30 Commedia dell' arte

Úspěšná komedie s Pavlem Liškou a Tatianou Vilhelmovou je plná záměn, převleků, gagů, situační komiky, ale i velmi jadrného humoru – je zkrátka přesně taková, jaká má hra žánru commedia dell' arte být. 

Hrají: Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová / Gabriela Štefanová, Marek Daniel, Leoš Noha, Andrea Marečková Režie: Zdeněk Dušek

12. 8. 19:30 Jazz & Swing Night pro dětský úsměv V.

  Host: Ondřej Ruml

Benefiční koncert zpěváka Petra Beneše a jeho kapely Jeepers Creepers, jehož cílem je udělat radost dětem z Dětského domova v Trnové. 

Kromě Petra Beneše se představí muzikanti Vašek Greif, Dan Eberle, Michal Cába, zpěvačka s krásným hlasem Katka Jarolímová a další speciální host Ondřej Ruml. Zazní písně Louise Armstronga, Duke Ellingtona a dalších ikon jazzové scény, které budou okořeněny šansony a také hity Raye Charlesse... 


Vstupné je zcela dobrovolné. Každý příspěvek velmi potěší, neboť veškerý výtěžek  z koncertu poputuje do Dětského domova v Trnové.


16. 8. 19:30 Rozmarný večer 

Divadelní spolek Kašpar

Svéráznou vančurovskou atmosféru, skvělou hudbu a příjemný večer – to vše zažijte během Rozmarného večera Divadelního spolku Kašpar. A pokud si atmosféru chcete užít na 100 procent, přijďte v pruhovaném tričku ;o)

Hrají a zpívají: Jan Potměšil, Jitka Nerudová, Adrian Jastraban, Irena Kristeková, Jan Zadražil, Míla Tichý, Eliška Boušková, Jakub Špalek, Zdeněk Dočekal.


25. 8. 19:30 Samson vícebarevný

Známý český folkový zpěvák, kytarista, textař a písničkář vystoupí v Měšťanské besedě na koncertě plném hostů, se kterými kdy hrál.

Jaroslav „Samson“ Lenk je bývalým členem folkové skupiny Máci (1976–1993), členem trampské skupiny Hop Trop (od roku 1980) a kapelníkem své skupiny Samson a jeho parta (od roku 1993). Do jeho tvorby ale patří například i písně k večerníčkům (Madla a Ťap, Vydrýsek, Méďové, atd.). Dále také vystupuje v triu s Vlastou Redlem a Slávkem Janouškem. 


27. 8. 19:30 Pan Halpern a pan Johnson

  František Němec a Petr Kostka

Divadlo Ungelt

Anglická tragikomedie. U hrobu paní Florence se setkají dva staří muži, pan Halpern a pan Johnson. Prozrazovat více by byla škoda. Přijďte se podívat. Hra měla světovou premiéru v Londýně a svou poslední roli v životě si v ní zahrál Sir Laurence Olivier. V současnosti hru uvádí s velkým úspěchem

divadla v USA, Francii a v Německu. Divadlo Ungelt ji uvedl v české premiéře s Františkem Němcem a s Petrem Kostkou v hlavních rolích.

Hrají: František Němec a Petr Kostka

Autor: Lionel Goldstein

Režie: Ladislav Smoček


Akce se konají na zahradě Měšťanské besedy a v případě nepříznivého počasí jsou přesunuty do sálu.


akce pro děti na zahradě


21.6. 14:30 Myšky neposedy (Divadlo Dráček) Pohádka vypráví o kocourovi Šušánkovi, který má veliké trápení s myškami neposedami. Vhodné pro děti  3+.

28.6. 14:30 Modrá pohádka (Nána divadélko)

Letní příběh táty - kapitána a mamky - plavčíka, kteří proplouvají mořem života na své malinké loďce. Velké dobrodružství zažijí se svým novým členem jejich posádky - rybou - RÝBOU, která rozehřeje svou dobrotou nejedno srdce. Že si na ni nepřijde ani žralok s piráty uvidíte v této hudební, rýmované pohádce, kde se děti stanou součástí příběhu... Vhodné pro děti  3+.


5.7. 14:30 Nezbedné pohádky (Divadlo Andromeda)

V první pohádce se děti setkají s Karkulkou, Kmotrou Liškou a dobráckým Strýčkem Vlkem, který je schopen z hladu sníst i gramofonové desky, ale babičky nebo Karkulky by se ani nedotkl. Nezbedná kůzlátka v druhé pohádce dělají své hodné babičce samou starost. Dokonce se rozhodnou jít na nepřístupný Strašidelný film o Pirátu černém vlku a pak se bojí jít sama přes les domů. Ale i s nimi to nakonec dobře dopadne.       

Vhodné pro děti od 3+. 


12.7.  14:30 Míček Flíček (Divadlo Dráček)              

V pohádce uteče malý míček dědečkovi a babičce z domova. Ve světě prožije veliké dobrodružství… Vhodné pro děti od 3+.


19.7. 14:30 O Koblížkovi (Divadlo Meluzína)

Jaká dobrodružství potkají Koblížka na cestě z babiččina okénka do světa? To se dozvíte  v pohádce plné zvířátek a jejich veselých písniček.

Vhodné pro děti od 3+.



26.7. 14:30 Ovčí pohádka (Nána divadélko)

Bylo nebylo... na zelené louce páslo se stádo oveček...Ale jednoho dne se začaly ztrácet.... Kam se ztrácejí? A proč beran vyhlásil přísný zákaz se na cokoli ptát? A oč je černá barva horší než bílá? Na všechny své otázky najde odpověď malé černé jehňátko, které ovečky nejen zachrání, ale vyzraje i nad zlem a hloupostí...

Vhodné pro děti od 3+.


2.8. 14:30 Kdo si hraje nezlobí (Divadelní společnost M+M) Představení, ve kterém si děti společně s herci zahrají pohádku O Sněhurce. Vhodné pro děti 3+. 9.8. 14:30 Hrnečku vař (Divadlo Dráček) Veselá pohádka o kouzelné babičce, hodné holčičce, mlsném kocourovi a o hrnečku, který vařil, vařil a vařil. Vhodné pro děti od 3+.

16.8. 14:30 Jak se loví zvíře (Divadlo Meluzína)

Někdo si vozí z výletu suvenýry, někdo pohlednice, někdo škeble a někdo si myslí, že nejlepší je ulovit nějaké zvíře... Ale náš lovec nakonec přijde na to, že trofej zdaleka není ta nejhezčí památka.  Vhodné pro děti 3+.


23.8.      14:30     Perníková chaloupka aneb popletená pohádka (Divadelní společnost M+M) Jste si jisti, že pohádku o perníkové chaloupce opravdu dobře znáte? Přijďte se podívat a uvidíme, uvidíme... Raději se přesvědčíme.

Vhodné pro děti od 3+.


Akce se konají na zahradě Měšťanské besedy a v případě nepříznivého počasí jsou přesunuty do sálu.


akce pro seniory na zahradě


12. 7., 9. 8.  17:00 Letní taneční večer

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. 

VSTUP ZDARMA


Akce se konají na zahradě Měšťanské besedy a v případě nepříznivého počasí jsou přesunuty do sálu.



letní akce v sálech


18.6. 19:00 Čáry Máry - Pevným krokem - křest CD

Členové plzeňské folkové kapely Čáry Máry se rozhodli, že po pěti letech hraní v klubech,  na soutěžích a festivalech přišel správný čas vydat cédéčko vlastních písniček. Na koncertě  s křestem alba "Pevným krokem" bude čestný host Béďa Šedifka Röhrich se svým Duem Komáři.

19. 6. 19:30 Boston Philharmonic Youth Orchestra, USA

Boston Philharmonic Youth Orchestra má relativně krátkou minulost – letos je to jejich třetí sezóna – ale za tu dobu toho tito mladí hudebníci stihli už hodně. Absolvovali například už během prvního roku turné po Nizozemsku a v prosinci 2013 vystoupili i ve slavné koncertní síni Carnegie Hall! Dnes se orchestr skládá ze 115 mladých hudebníku ve věku od 11 do 21 let, kteří prošli velmi náročným přijímacím řízením. V Plzni vystoupí pod taktovkou uznávaného dirigenta Benjamina Zandera. Mladící z Bostonu budou mít na programu Mozarta či Strausse.


26. 6.    18:00  Taneční večer

  aneb Slunce mi sílu dá, teď povedu Tě já... K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. Vstup zdarma.


7. 7. 20:00 Suzanne Vega

Vypravěčka příběhů newyorských ulic

Jedna z nejlepších písničkářek své generace vystoupí v Měšťanské besedě. Autorku  a interpretku hitů Tom´s Diner, Luka, Marlene on the Wall, Queen and Soldier doprovodí kytarista Gerry Leonard, známý mimo jiné také ze spolupráce s Davidem Bowiem a celou řadou dalších světových interpretů.


18.7.  18:30 André Riu

  Satelitní přenos v Kině Beseda

Pouze jeden jediný den bude do kin přenášen záznam koncertu fenomenálního houslisty Andrého Rieu, který je známý širokému publiku jako „Král valčíků”  a specializuje se na takzvanou lehkou klasiku. Každoročně vystupuje před tisícovkami fanoušků v krásných kulisách svého domovského města Maastrichtu. I letos ho jako již tradičně doprovodí známý Johann Strauss Orchestra spolu se soprány a tenory a dojde i na speciální hosty. Satelitní přenos jubilejního tříhodinového koncertu se promítá v Kině Beseda.


20. 7. 19:30 Northamptonshire County Youth Wind Band and Brass Band, UK

Mládežnický dechový orchestr z britského Northamptonshiru.

Celý mládežnický orchestr se skládá z koncertního orchestru (dirigent Peter Smalley)  a žesťového orchestru (dirigent Bradley Turnbull). Každé dva roky se orchestr vydává na turné po Evropě a právě letos zavítají hudebníci i do Plzně. 

21., 22., 23., 27. 7. 18:30 Cesta vzhůru

Cesta vzhůru představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. Snímek se pokouší zjistit, co Radka vede k tomu, že celý život balancuje na hraně mezi životem a smrtí, ale mapuje i osudy člověka, který se ani v těch nejnáročnějších podmínkách nevzdal ryzího lidství, nikdy nenechává ve vichřici pod vrcholem dobré srdce a starost o druhé. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka