Listopadová Animánie hlásí rekordní počet filmů

Rekordní počet přihlášených soutěžních filmů oznámil na konci září Mezinárodní festival audiovizuální tvorby dětí a mládeže Animánie 2016. Jedenáctý ročník filmové přehlídky proběhne od 17. 11. do 21. 11. 2016 v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pořadatelé ke konci září uzavřeli přihlašování filmů. „Do festivalové soutěže se letos přihlásilo 180 filmů, to je zatím nejvíce v historii festivalu,“ uvedl ředitel Animánie Jan Příhoda. „Do Plzně dorazily snímky nejen z České republiky, ale také z Chorvatska, Belgie, Slovenska, Egypta, Portugalska nebo z Litvy.“

 Soutěžní přehlídka tvoří nejvýznamnější část programu plzeňského festivalu, který je asi největším mezinárodním setkáním amatérských tvůrců animovaných filmů do 26 let v ČR. Malí a mladí tvůrci soutěží v několika kategoriích od mini (tedy cca od 5 let věku) až maxi profi, což jsou mladí profesionálové. „Právě sekce maxi profi má letos velmi slibnou úroveň. Snímky přihlásila většina významných českých uměleckých škol, mimo jiné Vysoká škola umělecko – průmyslová v Praze, plzeňský ateliér animace na Západočeské univerzitě nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně,“ dodal Příhoda. 

 Pořadatelé festivalu aktuálně dokončují také přípravy doprovodného programu, který tvoří současné filmové novinky, setkání s mistry animovaného filmu nebo unikátní workshopy. 

 „Letošní festival má dvě témata. Prvním z nich je Voda a my a druhým Hrdina mého dětství,“ vysvětlil Příhoda. Mezi workshopy bude pravděpodobně největší atrakcí dílna animace oblíbené stavebnice Lego. „Dánská společnost udělala v rámci svého výrobku unikátní audiovizuální sekci, která zahrnuje nejen oblíbený animovaný hit Legopříběh nebo několik seriálových řad, ale také pozoruhodný program workshopů pro mladé tvůrce. Právě jeden z lektorů Sebastián Dohnal, který tyto dílny pro Lego dělá, bude hostem festivalu Animánie. Jeho dílna je otevřená, kdo tedy chce tvořit vlastní Legopříběh, má možnost.“

 Mezi nejvýznamnější hosty festivalu bude určitě patřit režisérka a výtvarnice Galina Miklínová. Ta osobně představí malým tvůrcům svou animovanou filmovou novinku Lichožrouti.

 Program festivalu bude zveřejněn k 15. 10. 2016, v tento den začne také předprodej vstupenek. Zájemci o workshopy se již nyní mohou hlásit na stránkách www.animanie.cz v sekci workshopy.


 Letošní festival Animánie proběhne v prostorách Moving Station a Music baru Anděl.

 Festival je zároveň každoročním vyvrcholením celého projektu Animánie. Ten zahrnuje unikátní řadu celoročních dílen a workshopů tvorby animovaných filmů. Také na celoroční workshopy se mohou děti přihlásit přes webové stránky Animánie. „V soutěži festivalu často bodují právě filmy, které vznikají během celoroční činnosti Animánie,“ uzavřel Jan Příhoda.


Festival Animánie 2016 a projekt Animánie podporuje město Plzeň, UMO 3 Plzeň, Plzeňský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Fond kinematografie, Vodárna Plzeň, Knauf Insulation, Stabilo a další partneři. Pořadatelé všem děkují za velkorysost a podporu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.10.2016 10:20



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka