Festival Animánie zve na čtyři dny do světa animovaného filmu

18. ročník Festivalu Animánie, který je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou animované tvorby dětí a studentů v ČR, startuje ve čtvrtek 16. listopadu.

Cílená propagace v Plzni

Až do neděle 19. listopadu zhlédnou návštěvníci plzeňského centra Moving Station více než 150 krátkých soutěžních snímků z celého světa, ale také celovečerní animované novinky nebo skvosty z archivů. Sami si budou moci vyzkoušet animaci v některé z mnoha dílen a čeká je i game zóna počítačových her.

„Letos jsme připravili opravdu velkou porci dílen a workshopů. Probíhají po celou dobu festivalu a vybrat si z nich mohou jak úplní začátečníci, kteří si chtějí animaci vyzkoušet, tak i zkušenější animátoři, kteří mají možnost dostat se jejich prostřednictvím k profesionálním technologiím,“ řekla ředitelka Festivalu Animánie Lenka Špačková. Dílny nabídnou třeba práci se světlem ve filmu, animaci písku nebo Motion Capture, technologii, která pomocí speciálního obleku pokrytého senzory převádí pohyb člověka na jeho digitální model. Na některé z dílen je třeba se předem registrovat, jiné budou volně přístupné.

Filmový program zve na inspirativní celovečerní novinky pro celou rodinu: Tonda, Slávka a kouzelné světlo, Myška a medvěd na cestách nebo Mikulášovy patálie. Představí také úspěšné snímky nastupující generace FAMU Four a Čtyřhlas, virtuální realitu v interaktivním animovaném filmu Tmání, klenoty z archivů či snímek Kunstkamera Jana Švankmajera.

Slavnostní zahájení 18. ročníku Festivalu Animánie se odehraje ve čtvrtek 16. listopadu od 19 hodin. Moderátorem bude herec Divadla ALFA Daniel Horečný a diváci se mohou těšit i na projekci krátkého filmu Pavly Baštanové O krávě. Vstup je zdarma.

Zdarma budou na festivalu každý den k vidění také bloky soutěžních krátkých filmů z celého světa. O festivalové ceny Animáničky, jejichž autorem je letos výtvarník Adam Paulus, se utká celkem 159 snímků vytvořených dětmi, mládeží a studenty do 26 let z 21 zemí.

Soutěžit budou ve třech kategoriích a o vítězích rozhodne mezinárodní porota ve složení: Eva Gubčová, střihačka, dlouholetá vedoucí Ateliéru animované tvorby Filmové a televizní fakulty VŠMU v Bratislavě, tvůrkyně krátkých filmů Magdalena Hejzlarová a producent Martin Vandas.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
10.11.2023 17:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka