Martin Hilský přednášel na Gymnáziu Františka Křižíka o Shakespearovi

Ve čtvrtek 9.3. besedoval se studenty Gymnázia Františka Křižíka profesor Martin Hilský o fenoménu Shakespeare.

Cílená propagace v Plzni

Martin Hilský se zamýšlel nad otázkou, jak a proč vznikl fenomén zvaný Shakespeare. Hovořil o historickém kontextu vzniku Shakespearova díla souvisejícím s nástupem protestanství či o překladatelských těžkostech.

Svěřil se, že se někdy stává, že čeština nabídne větší možnost než angličtina. Někdy verbální humor český může být dokonce pregnantnější:

- Jestli je provdaná, vy asi věděl byste?

- Jestli je pro, to nevím, vdaná není jistě.

Martin Hilský, je profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, překladatel z angličtiny, shakespearolog. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria.

Beseda proběhla v rámci cyklu Svět kolem nás. V rámci tohoto cyklu navštívili gymnázium kytarový virtuos Lubomír Brabec, dcera sira Nicholase Wintona Barbara Wintonová, experimentální archeolog Pavel Pavel, astronom Jiří Grygar nebo designer vozů Ferrari Maurizio Corbi. Proběhla také výstava Pavla Kantorka nebo výstava plzeňských komiksových kreslířů s názvem Plzeňská bublanina.

Besedou provázela absolventka gymnázia Martina Náhlíková, která se ve své maturitní práci překladům Martina Hilského věnovala. Se svou prací „Martin Hilský - překlady Williama Shakespeara" obsadila 2. místo v krajském kole Středoškolské odborné činnosti a postoupila do národního kola SOČ.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka