Město Plzeň přispěje na obnovu vestavěné ložnice a historické koupelny od Adolfa Loose

Plzeň poskytne dotaci 240 tisíc korun na opravu vestavěného nábytku ložnice a historické koupelny Brummelova domu s interiéry od architekta Adolfa Loose na adrese Husova 58, rozhodli zastupitelé.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem obnovy je uvedení interiéru do původního stavu tak, jak jej Adolf Loos navrhl. Opravené prostory budou přístupné veřejnosti, neboť vlastník objektu Michal Brummel otevřel vloni dům jako soukromé muzeum a je součástí prohlídkového okruhu po Loosových interiérech v Plzni, jež zajišťuje městská organizace Plzeň – TURISMUS. Náklady na provedení prací činí 402 482 korun. 

„Interiér domu vyniká dokonale promyšlenou vnitřní dispozicí. Jednotlivé místnosti jsou vybaveny na svou dobu zcela unikátním vestavěným nábytkem, uplatněn je zde pro Loose charakteristický rafinovaný způsob prolnutí symetrie a asymetrie, vzájemné kombinace různých materiálů, které jsou samy o sobě dekorativní a jimiž nahradil dekorativismus uměle vytvořený, jenž zásadně odmítal,“ uvedl první náměstek Martin Baxa.

Původně architektonicky průměrný dům s fasádou ve stylu romantického historismu z konce 19. století byl v letech 1927 – 1929 radikálně přestavěn podle návrhu již tehdy světoznámého

architekta Adolfa Loose. Tím objekt získal nezaměnitelnou podobu progresivní pokrokové architektury. Díky Loosově přestavbě jde o architekturu světového významu, jedná se o jednu z nejcennějších památek v Plzni. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka