Místostarostka plzeňské trojky Jaroslava Maříková je odvolaná

V úterý 31. ledna proběhlo mimořádné zastupitelstvo MO Plzeň 3. Na něm předložil Jan Fischer z hnutí Jiří Strobach – Náš starosta návrh na dovolání místostarostky Jaroslavy Maříkové a vyslovil i návrh dalšího neobsazování tohoto postu.


Od počátku volebního období totiž JSNS poukazuje na to, že dva místostarostové stačí a tři tyto pozice jsou zbytečným luxusem a vyhazováním peněz.

Pro odvolání místostarostky se vyslovila i koalice. Opozice měla na jednání pouze 8 zastupitelů. Hlasování bylo celkem jednoznačné, pro odvolání bylo celkem 20 zastupitelů, proti 5. „Některá média, mimochodem taková, která ani na zastupitelstvu nebyla, uvedla, že jsme nevyslovili konkrétní argumenty pro odvolání. Naopak argumenty zazněly, k dispozici jsou i na záznamu z jednání na webových stránkách úřadu,“ říká předkladatel návrhu Jan Fischer.

Pádných důvodů byla přitom podle hnutí JSNS celá řada. Jedním z nich je i opětovně přetřásaná kauza stavby Škodalandu. Problémem není podle Strobachovců podané trestní oznámení na prošetření stavby, to by měl podat každý, kdo je přesvědčený o nějakých nepravostech. Opozice vytýkala místostarostce posudek, na jehož základě bylo trestní oznámení podáno. „Posudek byl zcela zkreslený a hodně předražený. Vypracován byl jen na základě neúplných podkladů od místostarostky. V podkladech chyběly zásadní věci hlavně tzv. změnové listy. A výsledek? Firma, která posudek vypracovala, nám sama přiznala, že s kompletními podklady by byl posudek značně odlišný. Takto ale zní záměrně negativně,“ uvedl Jiří Strobach, předseda hnutí JSNS a Kontrolního výboru MO Plzeň 3. Laicky řečeno, kdyby byl posudek řádně vypracován na základě úplných podkladů, nikdy by nemohlo být trestní oznámení podáno. Nebyl by totiž důvod. Právě kontrolní výbor na tento fakt poukazoval na zastupitelstvu v prosinci roku 2015. Tehdy mu bylo ale doporučeno, aby nekontroloval věci, které si u něj nezadá samo vedení obvodu.

Na osobní intriky místostarostky opozice poukazuje dlouhodobě, šlo například o prosazení nestandardně nízkého nájmu pro restauraci v Kopeckého sadech. Aktuální je kauza kolem přístavby školky v Mandlově ulici, která má narušit unikátní Trnkovu kouzelnou zahradu. Podle opozice jen kvůli nezodpovědnému jednání místostarostky. Tady dokonce vznikla petice občanů proti stavbě.

S pozicí uvolněného místostarosty se ale podle JSNS neslučuje ani to, že místostarostka není v úřadu k dispozici občanům. „Opakovaně nás upozorňují občané našeho obvodu, že paní místostarostka není mimo úřední hodiny k zastižení ve svém úřadu, a to zejména během čtvrtků, kdy se zřejmě věnuje jiným činnostem,“ uvedl dále Jiří Strobach. Podle něho vyšlo také najevo, že Jaroslava Maříková má jiný úvazek na univerzitě, což zastupitelstvu nesdělila.

Zastupitelé přijali také návrh JSNS, že funkce odvolané místostarostky se již nebude obsazovat. „Z toho máme samozřejmě velkou radost, neboť si myslíme, že mít tři místostarosty je opravdu přepych a vyhazování peněz,“ říká Jan Fischer.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka