Mladou husu ve skruži ve Zbůchu zachránila keška

Otevřené skruže melioračního potrubí, nejrůznější šachty a nezabezpečené jímky, studny, bazény, či kanály jsou smrtonosnou pastí pro nespočet druhů volně žijících živočichů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Týká se to jak obojživelníků, tak plazů a samozřejmě až po savce a ptáky.

Každý rok taháme z podobných civilizačních nástrah desítky zvířat a to, že je tam někdo najde a zavolá pomoc, je opravdu náhoda. Většina zvířat se totiž nenajde vůbec, anebo najde už pozdě.

Naštěstí v neděli (4. 6. 2017) měla mladá husa velká obrovské štěstí, protože ji při kontrole „kešky“ náhodně našel mladý muž Jan Koutský ze Zbůchu. Ten šel zkontrolovat kešku, když v tom ho napadlo se podívat do jedné ze dvou nezabezpečených šachet melioračního potrubí. "Možná si vzpomněl na mou přednášku, kterou si před lety ještě jako žák místní základní školy v rámci našeho programu ekologické výchovy vyslechl, nebo informaci o problému získal od svého učitele na biologii a našeho kolegy Pavla Zubera, který učí na škole dodnes. Každopádně to, že se do šachty podíval, zoufalé mládě husy ze sousedního rybníka zachránilo," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň . "Okamžitě nám zvolal, vše velice přesně vysvětlil, husu určil a popsal. Počkal na místě do našeho příjezdu a pomohl s vyprošťováním husy i následným zabezpečením oné šachty. Další ukázkový příklad." 

Na místě spolu s Karlem Makoněm zasahoval i člen DES OP Radek Zeman, ten do skruže plné vody vlezl a husu vyndal. Fotografie ukazují, jak celá akce probíhala.

Na fotografii:
Radek Zeman (DES OP) a Jan Koutský (nálezce).


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka