Mouřenec měl v novém roce vzácné hosty - Jiří Strach přivedl Dagmar Havlovou

Na Nový rok zavítala do kostela sv. Mouřence na šumavském Anníně v doprovodu Jiřího Stracha a jeho manželky Magdalény herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová Veškrnová. Prohlédla si kostel a poslechla si vyprávění o jeho historii.

Cílená propagace v Plzni

Jiří Strach rozezněl starý zvon z roku 1329 a přivítal tak rok 2016.

Mouřenec má za sebou skvělý rok. Lidé sem mohli přijít na zhruba tři desítky duchovních a kulturních akcí. Byly to dvě česko-německé bohoslužby za účasti německých rodáků, pobožnosti nebo adorace. "Pozvali jsme na benefiční koncert skvělé kytaristky a zpěvačky Lenky Filipové (část výtěžku věnovala Filipová na opravu fresek), výborné varhanice Markéty Schley Reindlové, kytarového virtuóza Jana Irvinga nebo pětinásobného britského mistra ve hře na harfu Seana Barryho," vypočítává Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

V kostele koncertovaly kapely Pokus, Druhý pokus, JenTet, Miriam, Duo Volante a další. Lidé moholi přijít také na koncert vokálního souboru Canticorum, dva koncerty Žihelského sboru, nechyběly koncer ty duchovní vážné hudby v podání Ad hoc quarteta, sopranistky Gabriely Pechmannové nebo Ireny Pohl Houkalové. Součástí léta na Mouřenci byla také odborná přednáška o freskách profesora Jana Royta. O kostnicích a pohřbívání přednášel archeolog Martin Čechura. Minutovým potleskem vestoje odměnilo publikum dvouhodinové vystoupení herce Aleše Kohouta a jeho sestry zpěvačky Marcely Puldové, kteří přednesli známé písně z českých i světových muzikálů.

"Na podzim jsme si připomněli výročí "sametových" událostí koncertem písní Karla Kryla v podání skupiny MISSA. Dvakrát jsme v kostele promítali pohádku Anděl Páně, kterou před několika dny opět o sobně uvedl její režisér Jiří Strach. Kostel pozval také dva dětské dny nebo na divadlení představení sestavné z legend o svatých. A výčet zdaleka není úplný," dodává Lukáš Milota.

Kostel byl mnohokrát naplněný až ke dveřím. Na některá setkání přišlo i více než 150 diváků. "Museli jsme proto navýšit kapacitu lavic, a to zakoupením mobilních skládacích židlí, které jsme v létě nabídli k adopci. Řada lidí, včetně vystupujících umělců, věnovalo kostelu příspěvek, za který bylo možné tyto židle zaplatit."

Během léta, ale i na jaře, na podzim nebo v adventu mohli lidé přijít na komentované prohlídky kostela. Bylo jich více než 100. Celkem letos Mouřenec přivítal přibližně 3300 návštěvníků a překonal tím všechna očekávání a návštěvnost v roce 2011, 2012, 2013 i 2014. Tedy ve všech předchozích letech, kdy je mouřeneckým knězem P. Tomas van Zavrel (který oživování Mouřence nastartoval) a existuje tým dobrovolníků Přátelé Mouřence.

Finanční příspěvky z dobrovolné sbírky (dobrovolného vstupného) letos Přátelé Mouřence věnovali na vybudování malého muzea s dobovými velkoformátovými fotografiemi Mouřence. Toto muzeum vzniklo v prostorách sakristie a v místnosti tzv. panské empory nad sakristií. Na vybudování této expozice se finančně stejnou měrou jako "česká strana" podílel i Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen (Podpůrný spolek svatého Mořice) pod vedením manželů Kaiserových. Tento německý spolek připravil také jeden z koncertů (Duo Volante), všestranně pomáhá a v německy mluvícím prostředí získává formou sbírky další finanční prostředky na chystané projekty a opravy. Mouřenec je tak skutečným příkladem výborné česko-německé sousedské spolupráce.

Rok 2015 přinesl také řadu zajímavých a někdy kuriózních situací.

Např.

Obec Dlouhá Ves (v jejíž katastru Mouřenec leží) pořídila nový obecní znak a prapor. Ze všech návrhů vyšel výtězně ten, v jehož středu je kopí svatého Mořice. Obec se tak přihlásila k této významné památce. Obecní úřad v Dlouhé Vsi je významným partnerem Mouřence. Stará se o údržbu hřbitova, finančně podporuje některé akce, uklízí kolem kostela a zajišťuje sjízdnost příjezdové komunikace. Naposledy včera během silvestrovského večera, kdy silnici pokryla ledovka. Starostka během chvíle povolala traktor s dvoučlenným obecním/statkovým týmem s posypem a během chvíle byla silnice jednou z nejvíce sjízdných komunikací na Šumavě.

Mouřenec podporují i další organizace, např. Hotel Annín - zajišťuje občerstvení a věnoval ubytování pro Lenku Filipovou. Partnerem se stala také Chata Svatobor. O Mouřenci pravidelně informují média. Díky dárcům zdobí kostel koberce, oltář zdobí velký dřevěný řůženec, schodiště ke galerie velmi vkusné zábradlí a bytelná mříž od uměleckého kováře. Dárců a podprovatelů bylo mnoho.

V létě se do kostnice po 47 letech vrátila jedna ze "zatoulaných" lebek. V roce 1968 ji z otevřené a v té době už devastované kostnice odnesl budoucí veterinář Zdeněk Vedral z Třebíče. Po 47 letech se rozhodl, že ji s manželkou přivezou tam, kam patří - do mouřenecké kostnice. Je to dobrý příklad pro všechny, kteří také mají doma něco z Mouřence a snad by je v tuto chvíli hryzalo svědomí. Vracet Mouřenci, co jeho jest, je stále možné a vždy beztrestné.

Návštěvníci Mouřence také loni pomohli Mouřenci pomáhat. "V adventní době přinášeli do kostela malé dárky, které jsme na konci roku předali seniorům v domově důchodců v Sušici. O Štědrém dnu a při promítání Anděla Páně mohli lidé také podpořit vznikající hospic sv. Jiří v Tachově. A to zakoupením malých těstovinových andílků. Výtěžek dostane během několika dnů právě tento hospic, který bude pomáhat těžce nemocným lidem, aby mohli své dny dožít doma se svou rodinou. Sbírka zatím vynesla přes 3 tisíce korun," uzavírá Lukáš Milota.

--


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 02.01.2016 17:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka