Na plzeňské paletě po celý rok 2015

Malířské palety se staly podkladem pro tvorbu téměř sedmdesáti výtvarníků, kteří se tak spojili v projektu s názvem Na plzeňské paletě, Umělecká díla budou vystavována po celý rok na několika výstavách a na podzim tohoto roku budou vydražena na několika aukcích ve prospěch vzácného nástroje - varhan z roku 1721 v kostele sv. Barbory v Manětíně.

Cílená propagace v Plzni

Téměř sedmdesátka výtvarníků, z velké části členů Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti, se zapojila do prvního ročníku projektu Na plzeňské paletě. Přidali se i slavní plzeňští rodáci Jiří Suchý a Jiří Slíva. Myšlenka, která je oslovila, spočívá ve snaze napomoci k opravě. Tentokrát vzácného hudebního nástroje, barokních varhan od známého pražského varhanáře Leopolda Spiegela z roku 1721 v kostele sv. Barbory v Manětíně, o jejichž záchranu již několik let usiluje spolek Svět podle Jakuba projektem Probuzení Barbořiných varhan. 

Malířské palety jednotného tvaru a velikosti se staly podkladem pro tvorbu výtvarníků. Každý použil techniku a námět jemu blízký, některým výtvarníkům byla inspirací samotná stavba kostela či jeho patronka. Vznikl pestrý, zcela originální a zajímavý soubor děl. 
První výstava probíhá v Domě hudby do 27. 2. 2015. V katedrále sv. Bartoloměje bude 4. 3. 2015 vernisáž druhé výstavy, která potrvá do 27. 3. 2015. V následujících měsících budou palety vystavovány v Diecézním muzeu ve Františkánské ulici v Plzni, na jaře v kostele Zvěstování Panny Marie v Mariánské Týnici, v létě poputují do Manětína a do Plané u Mariánských Lázní. Na podzim se vrátí do Plzně, aby v závěru roku byly vydraženy na několika aukcích. Získané finanční prostředky poslouží k opravě "Barbořiných" varhan.
Termíny aukcí dnes ještě nejsou přesně určeny, ale budeme o nich informovat prostřednictvím www.svetpodlejakuba.cz , tisku a dalších médií.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka