Na Špičáku se stále lyžuje na všech sjezdovkách, v pátek hostí závody

Šumavský Špičák stále nabízí lyžování na všech svých sjezdovkách včetně snowparku. Leží na nich minimálně 50 cm sněhu, který je po aktuálním oteplení a dešti mokrý.


Prudký vítr, který se od čtvrteční noci prohání ČR, provoz zdejší lanovky přímo neohrožuje, protože špičácký svah, na němž se lyžuje, je díky své poloze proti většině silných větrů chráněn.

Nicméně občas může kvůli poruchám elektrického vedení, na nějž energetikům popadají stromy, docházet k výpadkům elektřiny. V areálu proto návštěvníky v těchto větrných dnech prosí o pochopení, kdyby k němu případně došlo. A samozřejmě kvůli lesům, které všechny zdejší sjezdovky lemují, žádají také lyžaře o větší opatrnost. 

„Lanovku dnes i případně v dalších větrných dnech spustíme a pokud nebude pršet, lidé si přijdou zalyžovat. I tento týden byla za dobrého počasí návštěvnost velmi pěkná, např. v pondělí se opět blížila dvěma tisícům. Na víkend už by se mělo podle předpovědi ochladit a připadnout by měl i čerstvý sníh,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík k situaci ze čtvrtečního dopoledne.                        
Po pěti letech se do Ski&Bike Špičák vrací série světového poháru horských záchranářů PARASKI WORLD CUP 2022 (poprvé se tady konal v únoru 2017). Závod je kombinací obřího slalomu a seskoku padákem na přesnost. Tradici má už v roce 1950 a simuluje trénink horských záchranářů. Tzn. poskytnutí první pomoci a záchranu raněných osob ve špatně přístupném horském terénu. Modeluje seskok záchranářů do bezprostřední blízkosti raněného, poskytnutí první pomoci a následný transport raněného na lyžích do lépe přístupného terénu pro poskytnutí další pomoci.

Obří slalom PARASKI WORLD CUP 2022 se jede v pátek 18.února dopoledne na sjezdovce číslo 3 Slalomové. Seskoky padákem pak aktéři absolvují v dalším železnorudském středisku Samoty. Pro zajímavost – při seskoku závodníci míří z výšky 1000 metrů na terčík o velikosti 2 centimetry. Kromě účastníků z ČR a tradičních alpských zemí (Rakousko, Švýcarska, Německo, Slovinsko, Francie, Itálie) budou na startu mj. i Rusové nebo Nizozemci.      



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka