Na Špičáku startuje sezona. I s novou stezkou k Černému jezeru

Bikepark má novou skokovou sekci s nafukovacím vakem pro trénink doskoků. Lanovka zahajuje provoz v sobotu 2. června.

Cílená propagace v Plzni

Další naučná stezka pro pěší turisty vedoucí od rozhledny na vrcholu Špičáku přes Rozvodí tentokrát k Černému jezeru je hlavní novinkou letošního léta ve Ski&Bike Špičák a jeho okolí. K druhému ledovcovému jezeru v této lokalitě navíc povede trasa místy spojenými s jednou historickou etapou naší republiky. „Čtyři kilometry dlouhá trať pro pěší turisty kopíruje linii státní hranice bývalého Československa v dobách, kdy nás od tehdejší svobodné Evropy oddělovaly ostnaté dráty,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Vzpomínky na chmurnou historii „železné opony“ v roce 100.výročí vzniku naší republiky doplní na této trase otázky a kvízy pro děti, kterými je provede další živočich spjatý se zdejší přírodou – datlík tříprstý. “Chtěli jsme obě trasy vedoucí od rozhledny na vrcholu Špičáku k raritním a scénicky úžasným ledovcovým jezerům tematicky sjednotit a oživit je zajímavými informacemi ze Železnorudska,“ uvádí k letošní novince V.Kasík. Pouze pěší turisté (na kole se k oběma jezerům jezdit nesmí) tak letos doputují „Po stopách zajíce“ k Čertovu jezeru a „Datlíkovou stezkou“ nově k Černému.

„Se zajícem je trasa opravdu lehká, dostanou se sem i rodiče s kočárky. Datlíkova stezka je už náročnější, ale děti od čtyř pěti let by ji v doprovodu dospělých měly zvládnout také. Každopádně na všechny děti čeká po návratu k nám do areálu po vyplnění a odevzdání kvízů z jedné či druhé trasy odměna,“ dodává Kasík. Všechny obrázky (kvízy) s informacemi jsou na Datlíkově stezce též opatřeny QR kódy, takže po nahrání do mobilů či tabletů se lidé dozví ještě více podrobnějších informací než jen ty uvedené přímo na místě.                  

Lanovka se rozjede 2. června
Léto na šumavském Špičáku začíná letos v sobotu 2. června (i s párty včetně koncertů kapel) a potrvá do konce října. O víkendu 2.-3. června se také poprvé rozjede lanovka na vrchol Špičáku. V létě jezdí od 9 do 17 hodin, v pátek a sobotu až do 18 hodin.  Cesta nahoru přijde na 150 Kč a včetně návratu zpět na 190 Kč dospělé, respektive 70 Kč/80 Kč děti.

Trochu pozdní začátek letní sezony v porovnání s jinými horskými středisky v ČR i zahraničí jde tradičně na vrub respektování pravidel zdejší Chráněné krajinné oblasti Šumava, kde areál leží. I proto bude lanovka opět v provozu prvních 14 dnů v červnu jen o víkendech (v sobotu a neděli). Každý den pak počínaje 15. červnem až do 16. září. Potom opět až do koce října jen o víkendech. Tyto termíny kopíruje i otvírací doba rozhledny. Letní sezona skončí přesně v den 100.výročí vzniku Československa v neděli 28.října 2018.      

Bikepark s novou sekcí pro skoky a nafukovacím vakem
Všech 6 hlavních tratí různé náročnosti od hobby až po profi kategorie jezdců prošlo před letošním létem jako vždy modernizací. Letos jsou úplně nové všechny dřevěné „klopenky“ (klopené zatáčky), několik lávek či skoků a přibyla nová skoková sekce „Jump park“ s velkým nafukovacím vakem („Bag Jump“ nebo též „Big Air Bag“) pro trénink doskoků. Pravidelný závod v rámci Evropského poháru v downhillu se pojede o víkendu 20.-22.července 2018.

Ski&Bike Špičák stále už několik let jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje tzv. Gravity Card, což je společná jízdenka pro už 18 nejlepších bikeparků (o 2 více než loni) v několika zemích Evropy. Druhým rokem pokračuje spolupráce s německým Geisskopfem – možnost uplatnit celosezónní společnou jízdenku pro léto. Podrobnosti a specifika jednotlivých tratí jsou na přiložené mapce nebo na webu www.spicak.cz 
Po vzoru zimní lyžařské školy bude v létě otevřena Gravity Academy - výuka jízdy na bikovém kole pro všechny věkové kategorie. Postarají se tady i o celé skupiny zájemců včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden.    

Letní půjčovna kol v areálu má široký výběr a nabízí jak klasická horská kola (včetně dětských), tak speciály pro downhill značky Kona (plus veškeré další vybavení pro jezdce a výuku downhillu) nebo elektrokola. Poblíž lanovky je též dětské hřiště.

Investice do letošního léta. Údržba sjezdovek na zimu přírodní cestou
Investice do letošního léta (modernizace bikeparku a celého střediska, nová stezka apod.) včetně započtení nákladů na pořadatelství EP v downhillu dosáhnou částku přes 2 miliony korun.

V letošním létě bude také pokračovat údržba sjezdovek před zimou navážením speciálního kompostu z nedalekých šumavských luk. Jeho složení je odladěno se správou CHKO Šumava, nesmí např. obsahovat zárodky rostlin, které do naší oblasti nepatří. Jedná se o jeden z bodů environmentálního rozvoje střediska, jemuž se na Špičáku věnují už několik let.

„Jednoznačně šlo o krok správným směrem. Díky navezení humusu jsou sjezdovky v létě více porostlé zelení. Svahy pak více zarovnané bez rigolů, prohlubní a kamenů. Na zasněžování v zimě jsme pak na těchto upravených úsecích spotřebovali méně vody a elektřiny,“ konstatuje Vladimír Kasík. Pro představu-zatímco na vegetací neporostlý nebo chudě porostlý svah je potřeba zhruba 30 centimetrů technického nebo přírodního sněhu, na tom v létě takto upraveném se může začít lyžovat už při jeho polovičním množství.

Návštěvnost loňského léta a skončené zimní sezony
Návštěvnost léta ve Ski&Bike Špičák se dva předchozí roky (2016 a 2017) držela hranice cca 40 000 návštěvníků/rok (z toho cca 8000 bikerů). Skončená zimní sezona patřila co do návštěvnosti i podmínek pro lyžování mezi nejlepší v novodobé historie sportovního/lyžařského areálu Ski&Bike Špičák od zprovoznění čtyřsedačkové lanovky v letech 2005/06. Ta byla a je dosud rekordní se 129tisíci lyžaři. Začátkem dubna ukončená (přesně v pondělí 2.4.) trvala 117 dnů a zařadila se s cca 120tisíci lyžaři hned za ní.
 

----------------------------------------

Významné sportovní podniky a akce léta 2018 ve Ski&Bike Špičák

Podeváté v řadě pojedou na Špičáku bikerská esa v závodě iXS European Downhill Cupu (20.-22. července 2018). O body do tohoto seriálu tady vždy bojují cyklističtí sjezdaři z téměř 30 zemí světa např. i z Austrálie, Nového Zélandu, USA, Venezuely či Jižní Afriky.

Giant Enduro Race/září 2018. Na Špičáku se opět pojede jeden ze závodů enduroserie. která povýšila z ryze tuzemského podniku už na evropský Central European Enduro. V areálu a jeho okolí se koná celkem 6 rychlostních zkoušek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka