Nadace ČEZ pomáhala s úklidem na Rock for People Europe 2015

Na letošní ročník festivalu Rock for People Europe 2015 dorazilo do Plzně během uplynulého víkendu 12 tisíc fanoušků rockové hudby.

Jarní servisní akce AUTO CB

Již před zahájením festivalu si jeho pořadatelé stanovili speciální úkol – zařadit se mezi zelené festivaly, propojit celý festival s okolní přírodou a vymyslet ekologické řešení zpracování festivalového odpadu. Nadace ČEZ tento záměr podpořila příspěvkem 200 000 korun.

Rock for People Europe proběhl o prvním červencovém víkendu jako součást programu Evropského hlavního města kultury 2015. Hlavními lákadly byly kapely Motörhead, Parov Stelar či Guano Apes.

Nadační příspěvek využila pořádající organizace na „zelenou“ stránku festivalu dvěma způsoby. Ten první spočíval ve zřízení takzvaných ekopointů k třídění odpadu a v nákupu vratných kelímků na nápoje. „Původně jsme počítali s odvozem netříděného odpadu z odpadkových košů v areálu na skládku, díky příspěvku jsme však mohli zřídit ekopointy a odpad tak třídit. Zároveň bylo možné zavést systém vratných kelímků, čímž se zredukoval problém s odhozenými prázdnými obaly od nápojů,“ sdělil Jiří Suchánek, ředitel spolupořadatelské organizace Plzeň 2015, o.p.s.

Druhé opatření, díky němuž se stal letošní ročník více zeleným, spočívalo v možnosti odstranění plotů ohraničujících areál a přirozeném propojení prostředí festivalu s okolní přírodou a nedalekou řekou. Toho organizátoři využili i při spojení protilehlých břehů do jednoho hudebního areálu v rámci doprovodného programu festivalu.

Rock for People Europe 2015 podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Důrazem na ekologická řešení pořádání hudebního festivalu může jít jistě letošní Rock for People Europe podobným akcím příkladem a my jsme rádi, že jsme mu v tom mohli pomoci. Na hudebních festivalech bývá s úklidem odpadu často problém. Organizátoři rockového festivalu v Plzni si se vším poradili velmi ohleduplně a přitom efektivně,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka