Naši senioři jsou aktivní a mají co dát i svému okolí, dokázal Třetí festival v Plzni

"Třetí festival je především místem, kde se mohou setkávat aktivní senioři jak z Plzně, tak z dalších míst České republiky, ale také ze Slovenska či Německa", vysvětluje ředitelka plzeňského mezigeneračního centra TOTEM-RDC Vlasta Faiferlíková.

Cílená propagace v Plzni

 Její slova dokládají i více než dvě stovky účastníků letošního ročníku, který se konal tento víkend (9. - 10. 10. 2015) v Plzni a to v mezigeneračním domě TOTEMu na Kaznějovské 51.

"Právě senioři jsou nejrychleji přibývajícím segmentem naší společnosti. Vytváření prostoru pro různé formy  aktivit a  zapojování seniorů  umožňuje prodloužit kvalitu jejich života a tedy předcházet řadě problémů včetně fyzických a psychických. Byla jsem nadšená, že kromě uměleckých aktivit, přivezli účastníci festivalu i náměty a inspirace na činnosti  s s přesahem, kdy čas který tráví společně s hudbou nebo jehlicemi a vlnou,  pomůže ještě někomu jinému,  ať už jsou to děti v Africe, nedonošené děti nebo nemocní v plicní léčebně," uvádí Vlasta Faiferlíková. "Velmi nás potěšila také účast prvního náměstka plzeňského primátora, pana Martina Baxy, který má ve své působnosti kulturu a sociální záležitosti," říká Faiferlíková. Právě Martin Baxa byl  významným hostem pátečního slavnostního zahájení  Třetího festivalu a sám aktivně úvodním projevem akci, nad níž převzal záštitu, také podpořil. 

Třetí festival, tedy festival třetí generace, je místem radostného sdílení i výměny zkušeností; nemalou měrou také představením výsledků práce ve své oblasti. "Myslím, že je fantastické, když se skupina seniorů v jižních Čechách dá dohromady pod skvělým názvem SEN SEN, což znamená senzační senior a kromě toho, že se baví, vytváří i něco užitečného pro své okolí," uvádí s úsměvem tento příklad ředitelka Faiferlíková. Někteří hosté přijeli letos na festival poprvé, jiní se tradičně vracejí, jako seniorský taneční soubor z Domažlic nazvaný Hanka, spolupracující s TOTEMovým pěveckým sborem JAMÁČEK. I když pro Třetí festival platí, že není ani tak důležitý výkon, jako aktivní účast, i zde se lze setkat s vynikajícími výsledky řady seniorů. TOTEMový klub latinskoamerických tanců proženy ADETO prokázal svým drivem při svižné moderní hudbě, že by to nandal i leckterým současným náctiletým tanečnicím. Skvělou energii do sálu přinesly i TOTEMové břišní tanečnice. Fascinujícími byla také divadelní představení, tradičně vynikajících TOTEMových Světlonoš(ž)ek či hostujících seniorů z Regensburgu. Nechyběla vystoupení country hudby a tanců, velkému zájmu se těšily také sobotní workshopy, zaměřené od zacházení s fotoaparátem - zrcadlovkou přes háčkování a tančení swingu až po vycházky: Za kulturně historickými zajímavostmi  boleveckého hřbitova či nové alternativní divadelní scény, vytvořené z bývalého nádraží Plzeň-jižní předměstí.

Součástí akce byl také program, seznamující plzeňské hosty s Plzní coby kulturní metropolí. Kromě vycházky historickým centrem hosté Třetího festivalu navštívili také Nové divadlo, radnici či plzeňskou katedrálu.

"Litovat můžeme jen toho, že z provozních důvodů jsme mohli prostor pro umělecké sdílení  poskytnout asi jen dvěma stovkám seniorů a jejich přátel," stýská si Faiferlíková. I tak si z Plzně hosté odvezli povzbuzení a řadu zajímavých zkušeností či inspirací a stejně tak obohatili i seniory z plzeňského TOTEMu.

"Všichni se už těšíme na další ročník Třetího festivalu, ať již se bude konat v Plzni nebo jinde," usmívá se spokojeně šéfka TOTEMu Vlasta Faiferlíková.

Stručný přehled historie Třetího festivalu:

V říjnu 2009 TOTEM-RDC spolu s partnerskou organizací Městskou knihovnou Louny uspořádal třídenní Třetí festival - sekání aktivních seniorů, pilotní nultý ročník se konal  v Plzni. Festival se velmi povedl. Bohatého programu se účastnili senioři z Plzně, Loun, Domažlic, Klatov, ale i z německého Weidenu.

V roce 2010 byly místem konání Třetího festivalu tentokrát Louny. Organizačně festival zaštiťovala Městská knihovna Louny a zejména senioři - studenti programu Třetí věk.

V roce 2011 festival opět proběhl v Plzni, jeho součástí bylo divadlo, hudba, tanec, také výstava v mazhauzu plzeňské radnice Člověk - čas - proměny a mnoho dalšího.

V roce 2013 se v Plzni uskutečnil další ročník festivalu, který nabídl zajímavá divadelní taneční a hudební představení stejně tak i prohlídky zajímavostí města Plzně, vernisáž výstavy "Prolínání" a různé tvůrčí a vzdělávací dílny.

Novinkou roku 2015 byl fakt, celý festival se konal ve vlastní krásné budově TOTEMu-RDC na adrese TOTEM-RDC, Kaznějovská 51, Plzeň.

Stručné shrnutí letošního programu:

Komponovaný večer, zahájený v pátek 9. 10. 2015 od 17:00 se stal vyvrcholením dne:.

S tancem vystoupil domažlický soubor Hanka, zpěv s tanci předvedla českobudějovická Slunečnice, k poslechu i tanci zahrála TOTEMová Seniorkapela, ochutnávku nabídly i plzeňské Tance s vůní orientu, s divadelní scénkou z prostředí zubařské ordinace vystoupili přátelé z německého Regensburgu, známé melodie zahrálo i TOTEMové duo Oldboys, k vidění byla také ochutnávka ze zcela nového divadelního představení TOTEMového divadelního souboru Světlonož(s)ky, s country tanci vystoupili hosté z Velké Dobré a z Prachatic, TOTEMový JAMÁČEK doprovodil tanec domažlické Hanky a jako třešinka na dortu se skvěly latinskoamerické vášnivé tance TOTEMového souboru ADETO.

Poté přišel čas na společenský večer, od 20:00, k tanci a poslechu zahrála TOTEMová Seniorkapela.

Sobota 10. 10. 2015 se nesla ve znamení workshopů a vycházek, kde mimo jiné se svými nápady a náměty vystoupili senioři z Košic, Bánské Bystrice i nejzápadnějšího městečka v naší republice z Aše.

Úplně na začátku soborního dne byla také vylosována soutěž, vyhlášená v rámci aktuální TOTEMOVé fotografické výstavy 52 týdnů. Ti, kdo hádali témata dvou vystavených fotografií bez popisek, vyhráli úžasné dorty, medovníky s marcipánovým fotoaparátem.

foto: David Růžička 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.10.2015 15:19



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka