Novoročnímu pokladu z roku 2020 - šimpanzici Caile - jsou 2 roky

Šimpanzice Caila měla 1. ledna 2022 své 2. narozeniny. Roste z ní zdravý a sebevědomý příslušník svého druhu, který postupně získává patřičné dovednosti a návyky ve skupině dospělých zvířat.

Cílená propagace v Plzni

Po změnách v roce 2021, kdy uhynul samec Bask a přijel samec Siri, není Caila v posledním období na očích veřejnosti. Systém vnitřních ubikací v Plzni zahrnuje několik místností – heren a ložnic a od podzimu chovatelé postupně nového samce a 4 dospělé plzeňské samice spolu s Cailou spojují v úplnou tlupu. Nyní již úspěšně funguje seskupení Siri, Brigitta, Zedonja a Caila. V klasické expozici v Tropickém je k vidění samice Zizwa a Maria. Samice Zedonja mladou Cailu dozoruje zejména při krmení, Caila po částech přechází na jídelníček dospělých. Jediným předchozím úspěšným odchovem v Plzni byla dosud Baskova dcera Bamia z roku 2003, která je nyní ve Francii dvojnásobou matkou. Šimpanzi jsou v Plzni chováni od roku 1964, největší tlupa v roce 2004 čítala 8 jedinců naráz.

Rok 2021 se nesl ve znamení oslav 95. výročí Zoo Plzeň (1926), ale i dalších jubileí např. botanické zahrady (1961), vzniku spolku Iris (1901), sloučení Zoo a BZ a jejich delimitace z PKO (1981) nebo přijetí generelu rozvoje Zoo a BZ (1996). Vznikla řada sběratelských retro-materiálů, kniha 95 let zoo, výstava ve Smetanových sadech (zoo dříve a dnes), později přenesená i do zoo nebo výstava starých plakátů plzeňské zoo. V sobotu 11. září proběhla velká oslava výročí.

"Přivítali jsme novou samici tygra ussuriiského Milashki, promyky bažinné, vlka evropského Obelixe nebo pár zlatých takinů. A pochopitelně řadu dalších. Narodila se dvojčata rysů červených a levhartů čínských. Premiéru měl odchov samce lemura bělohlavého (samec) a zebry bezhřívé (samice). Uhynul šimpanz učenlivý Bask, v průběhu roku dorazil samec Siri. Samec žirafy Bořek odcestoval počátkem letních prázdnin do královédvorského Safaripaku ke stádu samic," líčí mluvčí zoo Martin Vobruba.

 Dalších událostí v jubilejním roce bylo mnoho -  vybíráme valentýnský virtuální běh a podzimní retro.běh pro ochranu přírody. Zoo navštívil Zdeněk Svěrák a pokřtil myšici Cimrmannovu, českého endemita. Velký ohlas slavil 2. ročník Bu-bu-bu zoo aneb Zoostrašení. Byla pokřtěna kniha Cesta k půl milionu návštěvníků a vydána publikace Vodní světy. Zoo výrazně doplnily digitální infokiosky s meteo-informacemi, počítadlem návštěvníků a mapou zahrady i údaji o záchranných programech. V průběhu roku vznikl tarif vstupného Help nature, jehož prostřednictvím mohou návštěvníci tyto programy částkou 3 Kč přímo podporovat. V závěru roku začala velká modernizace venkovní expozice lvů berberských z roku 2002, která tyto šelmy v roce 2022 ukáže ve zcela novém kabátě.

Návštěvnost překonala číslo 476 000 osob.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.01.2022 14:11



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka