Oslavy 30. výročí objevení relikviáře svatého Maura v Bečově v neděli vrcholí

Na začátku listopadu 2015 vyvrcholí celoroční oslavy k výročí vypátrání relikviáře svatého Maura. Správa státního hradu a zámku Bečov si pro tuto příležitost připravila bohatý program věnovaný právě této významné zlatnické památce.

Cílená propagace v Plzni

Neděle 1. listopadu bude na hradě a zámku v Bečově věnována relikviáři svatého Maura. Speciálně sestavený program, pojatý jako filmový festival, bude z kapacitních důvodů velikosti sálu uveden ve dvou shodných blocích. Dopolední blokačně přesně v 10:00 hodin. Po krátkém úvodním slovu se návštěvníkům představí bývalý kastelán Karel Macek, který na Bečově působil od 70. až do počátku 90. let. Uvede dokument z cyklu věnovaného neobvyklým povoláním s názvem Kastelán a okomentuje autentický záznam z objevení relikviáře. Do problematiky relikviáře svatého Maura zasvětí diváky stejnojmenný film a kunsthistorička a členka odborných komisí NPÚ Alena Černá, na kterou naváže režisérka Zora Cejnková. Ta je známá především svým posledním televizním počinem Dovolená v protektorátu a do Bečova přijede představit svůj snímek Hon na svatého Maura. Tento hraný filmový dokument se věnuje příběhu objevení relikviáře a je natočen podle skutečných událostí. V dokumentu promluví i František Maryška, velitel kriminalistického týmu, který bohužel na konci loňského roku zemřel.

Další část programu, čtení vybraných kapitol z knihy Relikviář svatého Maura a Záznam z prohlídky, bude věnována právě vzpomínce na pana Maryšku. Dokument o restaurování relikviáře s názvem Nález století představí restaurátor Andrej Šumbera. Ten se mimo podílu na restaurování relikviáře sv. Maura proslavil restaurováním korunovačních klenotů českých králů. Ke konci programu budou divákům promítnuty záběry z převozu relikviáře do Prahy na výstavu na Pražském hradě a nácviku napadení tohoto transportu, které komentářem opatří bezpečností specialista Jiří Míka. Po každém promítání se mnou diváci těšit na diskuze s hosty k jednotlivým filmům. Na závěr celého bloku proběhne diskuze se všemi přednášejícími. Dopolední filmový blok skončí kolem 14.00 hodin. Totožný, odpolední blok, pak začne ve 14:30.

Celý filmový program bude umístěn v dosud nepřístupné části areálu tzv. Pluhovských domech, které se návštěvníkům z řad veřejnosti otevřou poprvé ve své historii speciálně pro tuto akci. Jedná se o jedinečnou příležitost spatřit Pluhovské domy v současném stavu, ještě před započetím stavebních prací spojených s rozsáhlou rekonstrukcí areálu. Vstupné na filmovou část programu činí 100,- Kč za osobu.
Kromě filmového programu budou v prostředí již zmíněných Pluhovských domů souběžně probíhat komentované prohlídky věnované jejich rekonstrukci a představení budoucí expozice relikviáře svatého Maura. Komentované prohlídky budou jak pro odbornou, tak i pro laickou veřejnost zdarma.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka