Páťáci z Dobříva se starají o nově vysazenou alej

V obci Dobřív na Rokycansku vyrostla nová třešňová alej, která nahradila zbytky stromořadí podél příjezdové komunikace od Rokycan. Na výsadbě se pod dohledem odborníků podíleli žáci místní základní školy, kteří budou o nové stromy nadále pečovat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dobřívu na realizaci projektu přispěla Nadace ČEZ 40 620 korunami.

Deset nových třešní bylo v obci Dobřív vysázeno na místě, kde z původního stromořadí zbylo už jen pár stromů ve špatném stavu. „Původní třešňová alej, která podél příjezdové cesty nedaleko místního hřbitova kdysi stála, byla z velké části postupem času necitlivě zničena. Na místě zbyly už jen čtyři přerostlé a poškozené stromy, které jsme vykáceli, a ve spolupráci s žáky místní školy cestu olemovali desítkou nových stromků původního druhu," sdělil starosta Dobříva Jiří Ondřejíček. 

Pod dohledem odborníků třešně vysadili páťáci z dobřívské jednostupňové základní školy, kteří se o nové třešně budou starat i nadále a po odchodu na druhý stupeň základní školy do okolních měst toto pomyslné žezlo předají vždy spolužákům o ročník níže. Tím Dobřív zajistí pravidelnou péči o stromy za současného posilování vztahu místních dětí k přírodě. Vysazení třešňové aleje si vyžádalo celkem 50 tisíc korun, většinu peněz obec pokryla z nadačního příspěvku.

Česká města a obce nově vysazují nebo obnovují stromořadí s podporou Nadace ČEZ od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se podařilo vysadit zhruba dvě stě alejí  a letos k nim přibývají desítky dalších. „Mnoho měst a obcí po celé republice si uvědomuje důležitost zeleně a usiluje o její výsadbu či obnovení. V Dobřívě se se snahou obnovit třešňové stromořadí a navrátit tak krajině původní ráz rozhodli spojit i výchovu místních dětí k respektu  a péči o prostředí, ve kterém žijí, čehož si ceníme dvojnásob," řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 14.05.2016 17:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka