Plzeň chce být atraktivní pro kybernetický průmysl, má Centrum DRONET

V Plzni vzniká nový projekt pro podporu průmyslu bezpilotních letadel. Cílem Centra DRONET, které zakládá Správa informačních technologií města Plzně, je přivést do západočeské metropole společnosti podnikající v oblasti výroby dronů a vývoje aplikací a podnítit vznik nových firem z této rychle se vyvíjející sféry.

Jarní servisní akce AUTO CB

Centrum vznikne v areálu bývalého depa dopravních podniků, firmám nabídne kancelářské prostory, technické zázemí s potřebným vybavením, testovací zázemí i prostory pro vnitřní a venkovní létání. 

„Máme ambici stát se atraktivní metropolí pro firmy z oblasti znalostní ekonomiky, Centrum DRONET k tomuto může významně přispět. Rádi bychom byli atraktivním místem pro kybernetický průmysl, který dokáže vytvářet nové pracovní příležitosti,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Podle něj pomůže projekt nového centra i s podporou technického vzdělávání, stejně tak s naplňováním konceptu smart city neboli chytrého města otevřeného inovacím, jímž se chce Plzeň stát. 

Centrum získá zázemí ve dvou halách nacházejících se v blízkosti nedávno otevřeného Centra robotiky v areálu v Doudlevcích. „Úprava obou objektů by měla začít na konci června 2016, skončit v listopadu, vyjde na zhruba 19 milionů korun. V současné době se spouští veřejná zakázka na rekonstrukci těchto prostor,“ přiblížil technický náměstek Pavel Šindelář. 

Firmy budou mít k dispozici kanceláře fungující na principu HUB neboli sdíleného prostoru pro práci. Technické zázemí vybavené CNC, portálem a další potřebnou diagnostickou technologií. „Ve chvíli, kdy firma bude potřebovat malosériovou nebo prototypovou výrobu, využije toto technické zázemí,“ uvedla Anna Čudáková, projektová manažerka Centra DRONET. 

Centrum DRONET bude podporovat také technické vzdělávání. Podle ředitele Správy informačních technologií města Plzně Luďka Šantory je Plzeň pro řadu firem atraktivním místem, často se ale ptají, zda je v západočeské metropoli dostatek technicky vzdělaných lidí, dostatek pracovníků. „Jsme si vědomi toho, že je třeba pracovat s technickým vzděláváním. Funguje nám tu Dům digitálních dovedností, Centrum robotiky, obojí zaměřené k volnému času s cílem přivést děti k technicky orientovaným oborům,“ řekl Luděk Šantora. Jeho organizace pracuje také přímo se základními školami, na jedné z nich se začne vyučovat kybernetika jako povinný předmět, jedná i s dalšími základními školami, aby se vyprofilovaly technickým směrem. „Studenty středních škol se snažíme oslovit formou projektů,“ doplnil Luděk Šantora. K uzavření celého procesu nemůže chybět spolupráce se Západočeskou univerzitou, město usiluje o to, aby středoškoláci končili právě na jejích technických fakultách.  

Pro podporu technického vzdělávání už centrum připravuje první projekty. „Například DronApp, soutěž v programování aplikací pro drony, kdy oslovujeme studenty středních a vysokých škol,“ doplnila Anna Čudáková. Centrum bude také pomocí některých akcí působit na rodiče, protože právě oni významně ovlivňují obory, pro které se jejich děti rozhodují. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
08.04.2016 08:12



5 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka