Plzeň předala dopravní průmyslovce čtyři drony

Čtyři bezpilotní letouny s příslušenstvím předalo v úterý město Plzeň Střední průmyslové škole dopravní. Drony studentům oboru zaměřeného na bezpilotní systémy poslouží pro zkvalitnění výuky a získání hlubších odborných znalostí.

Cílená propagace v Plzni

Absolventi oboru se pak lépe uplatní na pracovním trhu. Město si tak vychovává odborníky, kteří v Plzni mohou založit podnikání a vytvářet kvalitní pracovní místa pro obyvatele západočeské metropole. To je cílem Plzeňského inovačního ekosystému PINE, jenž z Plzně buduje adresu pro perspektivní život i podnikání.

 „Přišel jsem s nápadem najít nové využití pro městské drony. Díky mé iniciativě a dobré spolupráci s Plzeňským krajem se podařilo domluvit, že bezpilotní letouny budou sloužit pro výuku studentů střední průmyslové školy dopravní. Už řadu let se profilujeme jako město, které profesionálně pracuje s drony. Teď naše zkušenosti předáváme nové generaci,“ uvedl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

„Jsem velmi rád, že díky spolupráci kraje a města dostane krajská dopravní průmyslovka profesionální bezpilotní letouny. Pro studenty je taková zkušenost velmi důležitou součástí jejich startu do praxe. Škola tak získá další unikátní nástroj pro přípravu mladých lidí do praxe s moderními technologiemi,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Správa informačních technologií města Plzně spolupracuje se střední průmyslovou školou dopravní již tři roky. „V rámci ekosystému PINE podporujeme talenty a rozvíjíme jejich nadání. Kolegové z našeho úseku Drony SIT fungují jako odborní mentoři v rámci povinných školních praxí. Nadaným studentům a všem, kteří se bezpilotnímu letectví chtějí více věnovat, nabízíme naše zázemí a služby. Od ledna zapojujeme do chodu úseku prvního studenta jako aktivního člena týmu. V ekosystému PINE si tak vychováváme odborníky na všech stupních vzdělávání a pracujeme na tom, aby dál žili a podnikali v Plzni,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel SITMP. 

Drony SIT jsou součástí Integrovaného záchranného systému od roku 2018 a pro všechny zásahy využívají nejnovější techniku. Proto je možné najít pro původní a zcela funkční modely nové využití. Střední škola bude využívat dva bezpilotní letouny značky Flyability – Elios 1 a Elios 2 pro vnitřní použití s termokamerami a kamerami s přísvitem. Dále převzala dron DJI Matrice 210 RTK vybavený kamerou s 30násobným optickým a až 180násobným hybridním zoomem a termokamerou. A letoun WingtraOne – jedná se o dron typu křídlo, který vzlétá a přistává vertikálně. Všechny čtyři drony dostala škola včetně příslušenství – tj. náhradní vrtule a části ochranné klece, baterie, nabíjecí stanice, ovládací zařízení, tablety a přepravní boxy. Drony SIT také poskytnou potřebnou instruktáž. Škola za drony zaplatila smluvní cenu necelých 272 tisíc korun.

Uvedené bezpilotní letouny přispějí ke kvalitnějšímu vzdělávání žáků studující obor Provoz a ekonomika dopravy se zaměřením na bezpilotní systémy. „V letošním školním roce budeme mít v tomto oboru první maturanty, jde o relativně nový studijní obor. V zaměření máme celkem 62 žáků, z toho jsou tři dívky. Žáci se během studia naučí nejen teorii o dronech, legislativě a bezpilotním průmyslu, ale díky spolupráci se Správou informačních technologií získávají velmi cenné praktické zkušenosti,“ uvedla Irena Nováková, ředitelka Střední průmyslové školy dopravní, Plzeň.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka