Plzeň jako jedno z prvních měst otestuje koncepci sociálního bydlení

Plzeň se chce stát jedním z prvních měst v České republice, které otestuje koncepci sociálního bydlení na svém území a využije k tomu přístup Housing First. Ten počítá s tím, že město poskytne byty lidem bez střechy nad hlavou.

Cílená propagace v Plzni

Vychází tak z předpokladu, že pokud má člověk kde bydlet, je schopný řešit další své problémy. O dotaci na pilotní testování požádá město Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, podání žádosti schválili zastupitelé. Pokud západočeská metropole uspěje, spustí realizaci projektů od 1. ledna 2017, využije přitom nejméně 35 vlastních bytů.   

„Hlavním cílem projektu bude revize stávajícího systému ‚sociálního bydlení‘ ve městě Plzni a nastavení systému nového, v kontextu schválené Koncepce sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2016 až 2020. V rámci magistrátního odboru sociálních služeb, který má koordinaci sociálního bydlení v kompetenci,  dojde k navýšení o 4 sociální pracovníky se specializací na práci s nájemníky sociálních bytů. V průběhu projektu budou rovněž vytvořeny potřebné metodiky pro jednotnou sociální práci. Město tím získá know-how a zkušenosti v oblasti sociálního bydlení,“ přiblížila náměstkyně pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková. Předpokládaný termín pro vyhlášení uzavřené výzvy Operačního programu Zaměstnanost je 9. září 2016, termínem pro podání projektových plánů obcí je 31. říjen 2016.

Maximální výše dotace, kterou bude možné získat, je 15 milionů korun. Finanční spoluúčast obce je 5 procent, maximální spoluúčast města Plzně tak bude ve výši 750 tisíc korun, a to za celou dobu trvání projektu, tedy pro léta 2017 až 2019. Největší část dotace poslouží na úhradu mezd pro nové sociální pracovníky, tedy pro čtyři osoby na hlavní pracovní poměr po dobu 33 měsíců, a s tím související úvazek pro garanta koncepce a expertní služby. 

„Očekávaným přínosem projektu bude odzkoušení systému sociálního bydlení – propojení bydlení se sociální prací. Budou vytvořeny personální a odborné kapacity pro práci s lidmi ohroženými bytovou nouzí, mezi které město zahrnuje osoby na začátku a po skončení své profesní kariéry, samoživitelky a samoživitele, seniory, osoby se zdravotním postižením, nízkopříjmové domácnosti a osoby znevýhodněné na trhu bydlení z důvodu své národnosti, rasy či náboženství,“ doplnila rezortní náměstkyně.

Spolupráce bude probíhat především prostřednictvím pracovníků Kontaktního centra Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, kteří budou poskytovat podporu a zároveň shromažďovat informace pro jejich další využití při přípravě dlouhodobých metodických podkladů pro nastavování a realizaci systému sociálního bydlení v obci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka