Plzeň podpoří vlastníky 13 kulturních památek, na opravy dá 2,5 milionu

Plzeň podpoří vlastníky třinácti nemovitých kulturních památek nacházejících se na území města, rozdělí mezi ně na dotacích celkem 2 620 000 korun.

Cílená propagace v Plzni

Peníze půjdou například na opravu fasád a oken usedlosti Koterovská náves 1, na provedení třetí etapy opravy omítek lodi kostela sv. Jiří v Plzni Malesicích, sanaci zdiva a opravy dlažeb kostela sv. Petra a Pavla v Plzni Liticích a na další objekty. Majitelé obdrží podporu pohybující se ve výši od 125 tisíc korun do 300 tisíc korun. 

„Jedná se o objekty, které mají výraznou historickou hodnotu a jsou zapsány v seznamu kulturních památek ČR. Nedáváme ale peníze jen na úpravy exteriérů těchto památek, ale například částkou přes čtvrt milionu korun, konkrétně 260 tisíc Kč, přispějeme i k záchraně nábytku a dalšího vybavení v interiéru od světoznámého architekta Adolfa Loose. Dotaci poskytneme majiteli takzvaného Brummelova domu v Husově ulici 58,“ uvedl náměstek primátora Martin Baxa. Objekt patří k jedné z nejcennějších památek v Plzni a nově se tuto sezonu otevírá turistům. Za peníze nechá majitel, potomek původních vlastníků, opravit nábytek v ložnici, dále povrchy v koupelně a schodiště v domě. 

Do skupiny památek, které získají jednu z nejvyšších rozdělovaných dotací, patří dále také bývalá výpravní budova železniční stanice Plzeň – Jižní Předměstí v Koperníkově ulici 56. Tu nyní majitel objektu, společnosti Klotz, rekonstruuje. Od města získá částku 300 tisíc Kč, za ni opraví interiérové štukové výzdoby hlavní haly, historická schodiště a zrestauruje zdobné dřevěné obklady interiérů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.04.2015 12:12



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka