Plzeň se letos vydá „KOLEM SVĚTA“ jako první v České republice

Největší cestovatelský svátek, festival KOLEM SVĚTA, začne 3. března 2016 v Měšťanské besedě v Plzni. Ta se tak stane prvním místem v České republice, kde se v letošním roce festival odehraje.

Cílená propagace v Plzni

Cestovatelé, fotografové a filmaři tu představí nejzajímavější zážitky ze svých expedic. Nedílnou součástí festivalu budou ukázky tradičních tanců, ochutnávky cizokrajných pokrmů i prodej výrobků z exotických zemí. Zvýhodněné celodenní vstupenky i vstupenky na jednotlivé přednášky jsou již v prodeji.

Cestovatelský festival Kolem světa se v Měšťanské besedě v Plzni koná již třetím rokem. Od 3. do 5. března 2016 nabídne celkem deset komentovaných projekcí a přednášek cestovatelů. Návštěvníky pozve například pěšky do Jeruzaléma, na dlouhou cestu z Bhútánu do Kazachstánu nebo na osmitisícovku Manaslu v Nepálu. 

„Festival 3. března zahájí 1400 kilometrů daleká pouť do Jeruzaléma. O své cestě pěšky rozpálenou krajinou Turecka a Izraele a o největších dobrodružstvích svého života bude ve své cestovatelské stand-up show vyprávět nejslavnější český poutník Ladislav Zibura,“ říká Hana Rendlová, manažerka akcí v Měšťanské besedě.  „Jeho příběh plný pozoruhodných setkání, náhod i omylů přesvědčí diváky, že poutník nemusí být katolík, asketa ani nudný člověk.“ 

V pátek 4. března od 18 hodin se diváci budou moci skrze fotografie Jana Březiny podívat na unikátní krajinu Namibie, národní parky a nezaměnitelné pobřeží, divoká zvířata, největší písečné duny světa i její srdečné obyvatele. 

Barevnou a fascinující Indii představí fotograf Tomáš Kubeš. Na jeho fotkách nebudou chybět prastará města z pohádek Tisíce a jedné noci,  bělostný Taj Mahal, svatí Sádhuové, bihárští sloni a neuvěřitelné příběhy obyvatel žijících ve světě, který je pro nás nepochopitelný. Přednášku uvede tanečnice Lila Mohini s indickým tancem Oddissí.

Bhútán, Nepál, Laos, Čína, Tibet, Čína, Kazachstán – to je trasa dvouměsíční cesty plné překvapení, již podnikl Rudolf Švaříček. Začala audiencí u krále Bhútánu, vedla posvátnými horami Tibetu, kolem největšího kláštera pro 50 000 mnichů a mnišek, přes Tibet a jeho křehké hranice s Čínou i zásadními místy legendární Hedvábné stezky. Rituální hory Kazachstánu s údajně nejkrásnější horou světa Chan Tengri zakončí druhý den festivalu.

V sobotu 5. března začne program festivalu KOLEM SVĚTA už ve 14 hodin. O kontrastech turistického jihu a autentického severu Peru bude za doprovodu fotek povídat fotograf Pavel Svoboda, který v rámci foto expedice Los Andos procestoval země jižní Ameriky.

Jak se dá v subtropech bez sněhu jezdit na sáních prozradí Michael a Markéta Foktovi, kteří objevovali Madeiru, ostrov věčného jara a rekordních sopečných útesů.

Indonéský tradiční tanec skupiny Kintari tematicky zahájí přednášku o čtyřech indonéských ostrovech – Bali, Lombok, Jáva a Sumatra. Jana Wolfová pobývala v Indonésii přes dva roky a s diváky se podělí o své osobní zkušenosti ze země rýže, slunce a úsměvů přátelských obyvatel.

Plzeňský rodák, horolezec Honza Tráva Trávníček bude návštěvníky festivalu provázet při výstupu na devátou nejvyšší horu světa, nepálské Manaslu (8163 m). Pohodová cesta směrem k vrcholu pro expedici skončila v posledním výškovém táboře (7400 m), kde se její členové pustili do záchrany dvou horolezců s výškovou nemocí. Šanci na vrchol obětovali záchraně dvou a později alespoň jednoho lidského života.

O Norsku se říká, že je zemí s více přírodními krásami než obyvateli. Karel Wolf se s rodinou vydal až za polární kruh v upravené dodávce, která se jim na měsíc stala pojízdným domovem.

Festival zakončí návrat na africký kontinent. Uznávaný fotograf Václav Šilha prostřednictvím fotek a videoukázek bude vyprávět příběhy odehrávající se v divočině Keni a Tanzanie. 

Festivalové výpravy do nejrůznějších koutů světa zpříjemní ochutnávky pokrmů arménské a africké kuchyně.

Zvýhodněné celodenní vstupenky (pátek za 210 Kč, sobota za 390 Kč) jsou v prodeji do 4. března 2016. Vstupenky je možné zakoupit i na jednotlivé přednášky (90 Kč / 150 Kč zahajovací přednáška L. Zibury). Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz, v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky nebo v Měšťanské besedě. 

Program cestovatelského festivalu KOLEM SVĚTA


3. 3. 19:50 Indický tanec z Rádžastánu  (taneční skupina Kintari)

Skupina Kintari prezentuje indonéské umění a tanec v ČR již od roku 2006. Sdružuje tanečníky z Čech a Indonésie. Svými vystoupeními skupina podporuje rozvojové projekty Kintari v Indonésii.


20:00 40 dní pěšky do Jeruzaléma (Ladislav Zibura)

Ladislav Zibura sbalil svůj život do 12 kilogramů, hodil batoh na záda a vypravil se pěšky do Jeruzaléma. Bez mapy a orientačního smyslu se mu podařilo ujít 1400 kilometrů napříč rozpálenou krajinou Turecka a Izraele, stanout pod Zdí nářků a prožít největší dobrodružství svého života. Jeho cesta je příběhem omylů, pozoruhodných setkání, šťastných i nešťastných náhod, puchýřů a opruzenin. Těšit se můžete na vyprávění cynického kavárenského povaleče, který vám svým laskavě nekorektním humorem dokáže, že poutník rozhodně nemusí být katolík, asketa ani nudný člověk. Dvaadvacetiletý mladík z projekcí udělal cestovatelskou stand-up show a vyprodává kina po celé republice.


4. 3. 18:00 Namibie (Jan Březina)

Jan Březina procestoval už více než 100 zemí a fotoexpedice jsou jeho vášní. Tentokrát představí Namibii  s úžasným národním parkem Etosha, světoznámými písečnými dunami pouště Namib, vyprahlou oblastí Kalahari nebo nezaměnitelným pobřežím.


19:10 Indický tanec Oddissí (tanečnice Líla Mohini)

Jedna z nejstarších indických tanečních forem.


19:15 Barvy Indie (Tomáš Kubeš)

Neuvěřitelný mix kultur a náboženství, barevná sárí, největší velbloudí sraz na svět, bihárští sloni, lidští rikšové, svatí Sádhuové, prastaré Varanasí i bělostný Taj Mahal – taková je Indie objektivem fotografa Tomáše Kubeše.


20:30 Z Bhútánu do Kazachstánu (Rudolf Švaříček)

Bhútán, Nepál, Laos, Čína, Tibet, Čína, Kazachstán – tato cesta plná překvapení trvala dva měsíce. Cestovatel  a dobrodruh Rudolf Švaříček během ní posbíral pestré spektrum zážitků, od audience u krále Bhútánu, přes Laos plný šafránových mnichů, kuriózní překročení hranice pod obří stúpou do Číny, posvátné hory, největší klášter světa pro 50 000 mnichů a mnišek, divoké koňské slavnosti, nomády s puškami, šamanské rituály, zásadní místa Hedvábné stezky, až po údajně nejkrásnější horu světa Chan Tengri a rituální hory Kazachstánu.


5. 3. 14:00 Peru - Sever proti jihu (Pavel Svoboda)

Třetí největší země Jižní Ameriky má hodně co nabídnout. Krásné scenérie velehor Cordillera Blanca  a Huyahuash, rozeklané horské štíty, ledovce a překrásná jezera. Živé indiánské veselice, tradiční tance masek 

a pestré indiánské trhy. Horké termální prameny, incké památky, východ slunce nad mystickým Machu Picchu či bájné jezero Titicaca. Fotograf Pavel Svoboda podnikl sedmiměsíční cestu napříč Jižní Amerikou, z níž tentokrát představí divoké a dobrodružné Peru, autentický sever i turistický jih.


15:15       Madeira (Michael a Markéta Foktovi)

Málokde najdete krajinu tak rozmanitou jako na portugalském ostrově Madeira, ležícím uprostřed vod Atlantského oceánu. Díky vulkanickým silám je rozervaná hlubokými říčními údolími, strmými vrcholky i sráznými útesy. Na druhém největším útesu Evropy s názvem Cabo Girao se můžete ve výšce 580 m nad mořem projít s pocity létajícího ptáka, právě tak vysoko se totiž nad propastí i oceánem klene jedinečná vyhlídka s prosklenou podlahou. Nejen krásy, ale i zajímavosti ostrova představí manželé Foktovi.


16:24 Indonéský tradiční tanec (taneční skupina Kintari)


16:30 Indonésie – Bali, Lombok, Jáva a Sumatra (Jana Wolfová)

Dva roky studovala v Indonesii tradiční balijský tanec a stínové divadlo a od té doby se na ostrovy opakovaně vrací. O zemi, která se rozprostírá na 17 tisících ostrovech a zároveň je nejlidnatější muslimskou zemí na světě, má Jana Wolfová mnoho co říct. Jí založené občanské sdružení Kintari představuje indonéskou kulturu v Čechách a výtěžkem ze svých aktivit pomáhá k rozvoji dětí a mládeže v chudých oblastech Indonésie. Vyprávět bude o čtyřech ostrovech stejné země, ale různých náboženství, odlišných, a přesto podobných typickou sopečnou krajinou, bělostnými plážemi a průzračným mořem, starými chrámy a přátelskými lidmi.


17:45 Expedice Namáslu 2015 – Nepál (Honza Trávníček)

Honza Tráva Trávníček je zkušený horolezec z Plzně, který se podíval na vrchol čtyř osmitisícovek, včetně Annapurny a K2. Jeho poslední expedice na nepálské Manaslu však kýžený vrchol nepřinesla. Trávův tým totiž obětoval cestu na vrchol záchraně člověka, zatímco ostatní výpravy se svého cíle ani za cenu života nevzdaly. Krom otázek nad současným horolezectvím jistě nebude nouze o obrázky ze stoupání na nejvyšší horu Nepálu.


19:00 Norsko – Až za polární kruh (Karel Wolf)

Norsko každého nadchne rozmanitostí a krásou své krajiny. Pyšní se rozlehlými horami, četnými jezery, ledovci, hlubokými fjordy a vyhlídkami, kde se člověku tají dech. Je to jedna z mála evropských zemí, kde je více přírodních krás než obyvatel a měst a kde člověk ještě stále může dávat losům dobrou noc. Manželé Wolfovi na své měsíční cestě zažili zimní dobrodružství uprostřed léta. Projeli Norsko od jihu až k Lofotám spolu se svou tříletou dcerou v malé dodávce, kterou si sami upravili tak, že se jim stala na měsíc pojízdným domovem.


20:15 Keňa a Tanzánie (Václav Šilha)

S fotoaparátem v ruce procestoval všech šest kontinentů a je držitelem řady ocenění v rámci každoroční soutěže Czech Press Photo. Fotograf Václav Šilha se pravidelně od roku 2002 vrací do Keni a Tanzanie. Za tu dobu zaznamenal stovky příběhů, které se odehrávají ve zdejší divočině. Jeho hlavním cílem je ukazovat především krásu tohoto jedinečného kouta světa.


Vstupenky


Vstupné na jednotlivé přednášky: 90,- / 150,- (L. Zibura)

Vstupné pátek: 210,-

Vstupné sobota: 390,-

Celodenní vstupné v prodeji do 4. 3. 2016.

Online předprodej na www.mestanska-beseda.cz.

Vstupenky k zakoupení také v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky a Měšťanské besedě.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka