Plzeň zve na sobotní výlov Drahotínského rybníka, chystá prodej vánočních kaprů i stromků

Město Plzeň zve na výlov městského Drahotínského rybníka ve Zruči v sobotu 25. listopadu od 8 hodin, při němž si budou moci lidé koupit rybu na vánoční stůl přímo na hrázi.

Cílená propagace v Plzni

Neprodané kusy poté rybáři přemístí do městských sádek u rybníka Košináře. Zde začne jejich vánoční prodej 16. prosince. V areálu sádek si budou moci lidé tradičně pořídit i vánoční stromek, a to již od 6. prosince.

Drahotínský rybník, jenž je historickým majetkem města, se nachází v katastru obce Zruč a má rozlohu 10 hektarů. Ročně se zde vyloví přibližně 10 tun ryb. „Přímo na hrázi obvykle prodáme zhruba pětinu, zbytek umístíme na několik týdnů do sádek a poté jdou na vánoční prodej.  Maso těchto ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v  čisté vodě a živí se přirozenou potravou. Rybník nehnojíme, ryby jen přikrmujeme,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Kilogram kapra se na hrázi bude prodávat za 75 korun. Pokud rybáři vyloví i dostatečné množství amura, bude kilogram za 90 korun, jiné druhy ryb na prodej nebudou.

Richard Havelka doplnil, že vánoční prodej kaprů se bude konat v areálu městských sádek od soboty 16. prosince v době od 10 do 17 hodin. „Jeden kilogram výběrového kapra (od 3 kg) bude stát 80 korun a kilogram I. třídy 75 korun,“ upřesnil.  Prodej bude ukončen vyprodáním zásob, pokud bude ryb dost, bude možné kapra koupit ještě i v sobotu 23. prosince do 12 hodin.

Od středy 6. prosince si mohou lidé na stejném místě také koupit vánoční stromek, pocházející z městských lesů. „V nabídce budou borovice lesní a stříbrné smrky pichlavé. Výběrové stromky budou stát 350 a standardní 250 korun bez ohledu na jejich druh a výšku,“ informoval Richard Havelka. Prodej se bude konat denně od 10 do 17 hodin včetně sobot a nedělí.

Správa veřejného statku města Plzně stromky pěstuje speciálně pro tuto příležitost na čtyřech hektarech plantáží pod elektrickým vedením. Lesníci ročně vybírají k prodeji z pěti až šesti tisíc stromků zhruba tisícovku těch nejlépe rostlých.  „O stromky je velký zájem. Mnoho lidí mimo jiné přitahuje i fakt, že jsou od prvovýrobce a jsou pěstovány na majetku města Plzně,“ doplnil Richard Havelka.

Město obhospodařuje přes čtyři tisíce hektarů lesa v 52 katastrálních územích, která se nacházejí v působnosti obcí Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice. Plzeň vlastní 120 hektarů rybničních ploch, z nichž většinu tvoří soustava Boleveckých rybníků. Kromě toho k nim patří několik menších rybníků, jako například Drahotínský či soustava Kokotských rybníků.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka