Plzeňský kraj má nejvyšší HDP v historii

Plzeňský kraj je regionem s třetím nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele.

Jarní servisní akce AUTO CB

Podle statistik vyniká v mezikrajském srovnání i druhou nejnižší nezaměstnaností a třetí nejvyšší průměrnou mzdou.

V roce 2016 dosáhl výkon ekonomiky v Plzeňském kraji výše 243,9 miliardy korun, tj. 5,1 % z HDP vytvořeného v Česku. Největšího podílu dosáhla Praha (25,0 %) a Středočeský kraj (11,6 %). V přepočtu na jednoho obyvatele činila hodnota HDP v Plzeňském kraji 422,3 tisíce korun, což je nejvíc v dosavadní historii měření od roku 1995.

Hrubá přidaná hodnota se meziročně zvýšila o 4,5 %. V roce 2016 činila v Plzeňském kraji 219,4 miliardy korun. „Na tvorbě hrubé přidané hodnoty v kraji se nejvíce podílel sektor služeb s 51,1 %. Významná je však i výroba a průmysl s 45,6 %, konkrétně část zabývající se zpracovatelským průmyslem. Tyto ukazatele potvrzují přední místo Plzeňského kraje v mezikrajském porovnání ekonomického růstu,“ uvádí Miloslav Chlad, ředitel Krajské správy ČSÚ v Plzni.

Vloni pracovalo v Plzeňském kraji 297,3 tisíce osob. Míra zaměstnanosti dosáhla 59,4 % nejvíce od roku 2012. Počet nezaměstnaných se během posledních pěti let snížil o více než polovinu na hodnotu 5,8 tisíce osob. Ke konci loňského roku evidovaly úřady práce o 28,2 % méně uchazečů o zaměstnání ve srovnání s koncem roku 2016. Mezi uchazeči převažovali senioři ve věku 55 let a středoškoláci bez maturity. Podíl nezaměstnaných se v Plzeňském kraji rovnal 2,55 %, meziročně klesl o 1 procentní bod na druhou nejnižší hodnotu v republice.

Za rok 2017 dosáhla průměrná hrubá měsíční mzda v Plzeňském kraji výše 28 676 korun. Ve srovnání s předchozím rokem se podle předběžných výsledků zvýšil o 1 864 korun. V plzeňském regionu se tak v porovnání s ostatními kraji vyplácí třetí nejvyšší mzda.

Více informací naleznete na webu: https://www.czso.cz/csu/xp.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka