Plzeňští skauti vykročili do druhého století své existence

Celý rok probíhají oslavy 100 skautingu v Plzni, jejichž pomyslný vrchol proběhl ve středu 18. října velkým setkáním skautů v Borském parku, kam jich přišlo na 350. Akce k této příležitosti potrvají do konce roku.

Jarní servisní akce AUTO CB

“Příležitost oslavit 100 let máme jen jednu, tak jsme toho museli řádně využít. Od května, kdy jsme zahájili oslavy promítáním filmu Skauti bez lilie v divadélku JoNáš, jsme uspořádali několik akcí na toto, které byly přístupné i pro širokou veřejnost. Největší událostí však bylo toto setkání, jež jsme připravovali primárně pro mladší skauty, ale přijít mohli samozřejmě i ti starší.” popisuje Martin Kolovský, vedoucí Skautského institutu v Plzni, který celou akci pořádal.

Hlavním lákadlem celé akce byla velká hra, při které se děti i jejich vedoucí rozdělili do 4 družstev, která symbolizovala barvy plzeňského znaku. Úkolem bylo postavit skautský tábor s co nejvíce stavbami – podsadovými stany, teepee či vlajkovými stožáry atd. Hru ovlivňovaly i roky významně zapsané v historii skautingu, například rok 1950 (zákaz Junáka komunisty) či rok 1989, kdy byl skauting v Československu znovu obnoven. Organizátoři připravili i doprovodný program, v rámci kterého si mohli zúčastnění vyzkoušet koloběžkové závody či napsat přání plzeňskému skautingu do dalších 100 let.

Akci hodnotí hlavní organizátor Daniel Bečvář: „Na přípravách jsme pracovali asi měsíc a půl. A výsledek? Uspořádali jsme největší skautskou akci v Plzni za několik posledních let. Jsem rád, že to takhle vyšlo.“

“Chtěl bych moc poděkovat týmu Skautského institutu, který se role pořadatele zhostil perfektně. Jsem hrdý na to, že máme v Plzni takové šikovné lidí a ještě více si cením toho, že jsou to skauti.” říká předseda plzeňské okresní rady Junáka Jaroslav Liška

Na setkání nechyběli  zástupci téměř všech oddílů, které sdružuje skautský okres Plzeň-město. Junák - český skaut, z.s. čítá momentálně necelých 58 000 členů, což z něj činí největší výchovnou organizaci pro děti v České republice. Počet členů stále roste, během uplynulých 5 let vzrostl počet skautů a skutek v Česku o 30 %.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.10.2017 17:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka