Plzeň poskytne pět milionů na nové zázemí skautů v Českém údolí

Město Plzeň poskytne pětimilionovou dotaci skautskému středisku Střela Plzeň, které peníze použije na výstavbu Skautského vzdělávacího centra a mezinárodní základny České údolí. O uvolnění peněz rozhodli zastupitelé.

Cílená propagace v Plzni

Na projekt za 25,8 milionu korun skauti získají dotaci dále také z ministerstva školství, a to ve výši 12 milionů korun, a zažádáno o pětimilionovou podporu mají u Plzeňského kraje. Z příspěvků dárců a vlastních zdrojů skauti našetřili 3,8 milionu korun. Stavba by měla být hotova do září 2025. 

„Nové zázemí skauti plánují na pozemku v Českém údolí, tento pozemek také vlastní. Nyní se tam nachází pouze přízemní budova v neobyvatelném stavu, jež slouží jen jako sklad táborového materiálu. Objekt není možné využívat pro aktivní činnost s mládeží. V blízkosti jsou menší klubovny jednotlivých oddílů Střediska Střela, kde se týdně schází zhruba 300 dětí. Tyto klubovny ale nemají tekoucí vodu ani toalety. Jsem proto rád, že i díky naší dotaci skauti získají důstojné a kvalitní zázemí, které si jednoznačně zaslouží,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.  

Nové Skautské vzdělávací centrum bude primárně využíváno jednotlivými oddíly Střediska Střela, využití bude dále umožněno všem střediskům Junáka a spolupracujícím i neskautským organizacím zabývajících se prací s dětmi a mládeží, jakými jsou například rodinné centrum a spolek ŽIVO, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, Slavia VŠ Plzeň Softball. 

„Mám radost z toho, že se nová budova stane i mezinárodní skautskou základnou. V Plzni je nyní pouze jedna jediná skautská základna, která může nabídnout důstojné podmínky početnějším mezinárodním skautským výpravám, ale ta je kapacitně stále velmi vytížena. Díky blízké dálnici D5 i skvělému spojení s MHD nové zázemí poskytne skautům možnost navazovat další mezinárodní spolupráci a zapojovat se do přeshraničních aktivit,“ doplnila náměstkyně primátora pro oblast školství Lucie Kantorová. 

Plzeň peníze poskytne z rozpočtu Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně. Na přípravě projektu pracuje Středisko Střela už od roku 2012, kdy nechalo zpracovat studii projektu, projektovou dokumentaci, následně si zajistilo platné stavební povolení a činilo další kroky, naposledy v listopadu 2023 zrealizovalo výběrové řízení na dodavatele stavby.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka