Přední české umělkyně připomenou v Besedě božskou Emu Destinnovou

Tři přední české umělkyně přiblíží plzeňskému publiku život světoznámé operní pěvkyně Emy Destinnové.


V hudebně-literárním pořadu 17. května 2017 v Měšťanské besedě v Plzni zazpívá sólistka Národního divadla Andrea Tögel Kalivodová za doprovodu klavíristky Ladislavy Vondráčkové slavné árie z rolí Emy Destinnové. Barbora Šporclová Kodetová, kostýmově stylizovaná do postavy Emy Destinnové, zprostředkuje vzpomínky její dlouholeté společnice.

Do světa, v němž žila nejvýznamnější česká operní pěvkyně, diváky vtáhne pořad Královna zpěvu Ema Destinnová 17. května 2017 od 19:30 hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Vizuálně stylizovaná do postavy „Božské Emy“ přednese herečka Barbora Šporclová Kodetová vzpomínky Marie Martínkové, dlouholeté společnice Emy Destinnové, které byly knižně vydány. Mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová mluvenou část proloží áriemi a písněmi, jež jsou vybrané tak, aby evokovaly osobnost Emy Destinnové i její životní osud. Za klavírního doprovodu Ladislavy Vondráčkové zazní operní árie z Rusalky Antonína Dvořáka, Tajemství Bedřicha Smetany nebo Carmen Georgese Bizeta, ale i písně Petra Iljiče Čajkovského nebo Dvořákovy Biblické písně. „Je pro mne velkým zážitkem slyšet tak zblízka operní zpěv. Jsou to silné momenty,“ říká herečka Barbora Šporclová Kodetová.

„Její odkaz spatřuji v opravdovosti, hrdosti, v odhodlání a vlastenectví. Je mi velice blízká její srdečnost a upřímnost,“ řekla o Emě Destinnové Andrea Tögel Kalivodová. „Vážím si, že mohu zpívat Carmen na stejném jevišti v Národním divadle, kde zpívala i slavná Ema Destinnová,“ doplnila.

Ema Destinnová byla sólistkou Dvorní opery v Berlíně, Královské opery Covent Garden v Londýně a Metropolitní opery v New Yorku. Byla pěveckou partnerkou slavného tenoristy Enrica Carusa – ve dvanácti operách společně zpívali více než stopadesátkrát. Po četných zahraničních vystoupeních a oceněních byla konečně nadšeně přijata i v Národním divadle v Praze. „Jisté momenty z naší historie přežívají dodnes. Jedním z nich je třeba skutečnost, že někteří umělci, aby byli alespoň trochu uznáni doma, o což stáli nejvíc (a Destinnová obzvlášť), museli nejprve dojít uznání v cizině a teprve potom se jim dostalo určité vážnosti i u nás,“ uvažuje v této souvislosti jedna z protagonistek, klavíristka Ladislava Vondráčková.

Andrea Tögel Kalivodová v současné době působí jako sólistka Národního divadla Praha, kde ztvárňuje významné role operního repertoáru. Rovněž se věnuje koncertní činnosti a vystupuje po celé Evropě, Americe, Japonsku i v dalších zemích.

Ladislava Vondráčková (klavír) od roku 2008 působí na pražské AMU jako docent na oddělení klavírní spolupráce. Realizovala několik nahrávek pro ČT a Český rozhlas. Spolupracovala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Absolvovala řadu koncertů v cyklech České filharmonie, FOK a na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově.

Barbora Šporclová Kodetová (mluvené slovo) pochází z herecké rodiny. Při studiích na Pražské konzervatoři působila v činohře Národního divadla. Hrála v divadelním spolku Kašpar a ve Viole, poté v divadle v Mladé Boleslavi a v roce 2000 se vrátila do Prahy (Švandovo divadlo, Činoherní klub, Kašpar, Divadlo Na Jezerce). Vedle divadelních rolí je známá i z filmů a seriálů.

Vstupenky na akci jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka