Přehled výstav, akcí a expozic Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech Únor 2019

Přehled výstav a kulturních akcí - Únor 2019

Jarní servisní akce AUTO CB

Přehled akcí pro Únor 2019

  • 17/02 16.00 velký výstavní sál - OBJEKTY TOUHY
    Doprovodný program k výstavě “Po čem ženy touží aneb šperky a móda první republiky“

Také vás napadlo, že ve skutečnosti nekupujeme věci, ale to, co pro nás představují? Co je tedy vlastně skutečným objektem touhy – a liší se naše touhy od touhy našich prarodičů? Je toužení tím, co dělá lidi lidmi – nebo je jádrem lidskosti touhy překonat? A jak s tím vším souvisejí estetické ideály? Jsme tím, čím chceme – nebo spíš tím, co chceme? Na závěr výstavy Po čem ženy touží nám Milena Hasalová přiblíží zářivé "objekty touhy" a možná zjistíme, proč někoho láká zdobnost a někoho čisté linie. Přednáší: Milena Hasalová, Plzeň.

Přehled výstav

  • 26/10/2018 – 03/02/2019 VELKOU VÁLKOU K VLASTNÍMU STÁTU (1914-1918)
    Zbraně a uniformy 1. světové války a vznik československé republiky

Před 100 lety skončila do té doby dosud největší a nejhroznější válka. Trvala sice „jen“ 4 roky, ale zemřely v ní desítky milionů lidí a zcela změnila politickou mapu Evropy a světa vůbec. Výsledkem války byla i nová konstelace samostatných států v Evropě a jedním z nich bylo i samostatné Československo – zrodilo se právě během bojů a díky těmto bojům. Výstava má za cíl přiblížit na vybraných exponátech onu dobu, tedy jaké zbraně se během války užívaly, jaké doplňky vojáci používali a jaká vyznamenání dostávali za statečnost i zásluhy.

  • 23/11/2018 – 17/02/2019 PO ČEM ŽENY TOUŽÍ ANEB ŠPERKY A MÓDA PRVNÍ REPUBLIKY

Výstava nechává nahlédnout návštěvníky do šperkovnic, šatníků a na toaletní stolky našich babiček a prababiček. Bižuterie, parfémové dekorativní sklo a módní doplňky z období první republiky pochází z bohatých sbírek soukromé sběratelky Hany Štollové ze Stříbra. Českou módu 20. a 30. let, která dosáhla evropské úrovně, prezentuje soukromá sbírka Mileny Hasalové z Plzně. Prvorepublikovou atmosféru výstavy dokresluje typický interiér měšťanského pokoje ze sbírek muzea.

  • 15/02 – 31/05 100 LET SKAUTINGU V ROKYCANECH

Výstava připomene 100 let činnosti skautského hnutí v Rokycanech a klade si za cíl seznámit návštěvníky s jeho historií pomocí různých artefaktů, jako jsou kroniky, fotoalba či staré kroje a krojové součásti. Vystavovat se budou zejména texty a fotografie na panelech, které návštěvníky chronologicky provedou rokycanskou historií skautingu, avšak v některých případech budou historické události komparovat se současnými. To proto, aby návštěvník získal povědomí o tom, k jakým změnám v průběhu let došlo.

  • 22/02 – 26/05 EVA ROUČKA – DOBŘE NAPLNĚNÝ ŽIVOT

Autorská výstava výtvarnice, která se po 35ti letech volné tvorby ve Francii vrátila do Čech, na Rokycansko. Její všestrannost se pohybuje od designérské práce s keramikou, porcelánem, sklem až po klasickou sochařinu, která ji přivedla ke spolupráci s prestižními francouzskými a evropskými firmami. Třicet let navrhovala křišťál pro DAUM nebo Cristal de Sevres, její dekory pro CNP Vierzon znala celá Evropa, dětský dekor, který navrhla v roce 1982 pro Pillivuit, byl oceněn časopisem Maison de Marie Claire a její stříbrné příbory pro Guy Degrenne dostaly cenu roku. Porcelánový soubor Les Cristaux si dokonce odnesl ocenění v japonském Mino a tvoří součást sbírek tohoto světoznámého prestižního muzea. Ve volné tvorbě Eva Roučka preferuje vysoko pálenou keramiku a porcelán. Nebrání se ale objevovat i nové materiály, jako dřevo, v němž si vytvořila stejně osobitý styl jako v keramice. Její rozměrné dřevěné sochy najdeme například ve Finsku, Kanadě, Německu nebo Itálii. Sochařská tvorba Evy Roučky často kritickým okem, avšak vždy lidskou a milou formou, tematizuje nejrůznější lidské slabůstky, které jsou pro nás tak charakteristické. Připravovanou výstavu ona sama cítí jako jakési „Ohlédnutí se“ a tady v Čechách „Představení se“.

Stálé expozice: celoročně přístupné

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

  • Železářská výroba na Rokycansku a Podbrdsku

  • Bydlení na Rokycansku

  • Příroda pro budoucnost (chráněná území, flóra a fauna regionu)  

  • Otisky času

  • Měšťanská a šlechtická domácnost  

  • Rokycansko v minulosti   

Národní technická památka Vodní hamr Dobřív OD 1. 6. 2017 UZAVŘEN Z DŮVODU REKONSTRUKCE

Pamětní síň Jindřicha Mošny v Dobřívě PO DOBU REKONSTRUKCE VODNÍHO HAMRU UZAVŘENA

Kontakt

POBOČKA MUZEUM DR. BOHUSLAVA HORÁKA V ROKYCANECH
nám. J. Urbana 141, 
337 01 Rokycany – Střed

tel.: 378 370 700
web:
 www.muzeumrokycany.cz
email:
info@zcm.cz


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka