Přehlídka Ars poeticae nezná hranice. A termín se blíží

Již 17. ročník regionální umělecké přehlídky Ars poeticae se blíží. Letos se bude konat od 30. května do 1. června 2016 v Plzni. Žáci a studenti základních a středních škol Plzeňského kraje se opět sejdou, aby změřili své síly v přednesu poezie, hraní divadla, uměleckém překladu a vlastní tvorbě v cizích jazycích.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přehlídka bude probíhat kromě prostor Gymnázia Františka Křižíka nově také ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.
Téma letošního ročníku je „Láska nezná hranice“. „Výklad tohoto spojení necháme na originálním pojetí účastníků,“ uvádí Václav Zelenka, jeden z organizátorů akce. Ten doplňuje výklad tématu: „Slovo „láska“ nemusí nutně vyjadřovat jen milostný cit mezi lidmi, ale také cit náklonnosti k lidem, přírodě či věcem. Vedle toho znalost jazyků boří hranice mezi lidmi, což může být přínosem obzvlášť v době, kdy neustále sílí xenofobní a rasistické nálady ve společnosti.“ Místem konání i zázemím pro účastníky prvních dvou dnů bude školní aula a přilehlé prostory Gymnázia Františka Křižíka. Třetí den proběhne seminář a vyhlášení kategorie umělecký překlad a vlastní tvorba ve vzdělávacím centru Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Z kapacitních důvodů budou na tento seminář pozváni pouze autoři nejlepších textů, které vybere odborná porota.

Spolupráce se Studijní a vědeckou knihovnou započala v letošním roce a má přinést nové podněty v rozvoji přehlídky. „Chceme dále zvyšovat prestiž přehlídky a nabízet účastníkům kvalitní zpětnou vazbu. Od spolupráce s knihovnou si slibujeme pomoc s hledáním profesionálních a zainteresovaných divadelníků, autorů a překladatelů, kteří by zaujali roli porotců,“ vysvětluje Daniela Gimeno Sánchez, další z organizátorů přehlídky.

Letošní ročník bude pokračovat ve stejném duchu jako loni, kdy si organizátoři dali za cíl akci posunout z klasické soutěže na přehlídku, ve které nepůjde jen o ceny. „Mezi účastníky budou vybráni jednotlivci, kteří budou oceněni za individuální výkony. Odborná porota dá také všem zúčastněným patřičnou zpětnou vazbu, aby věděli, na čem mohou dále pracovat a jak rozvíjet svůj potenciál,“ upřesňuje Daniela Gimeno Sánchez. „Opět připravujeme ve spolupráci se zkušenými lektory zajímavé workshopy, ve kterých se studenti a jejich učitelé dozvědí mnoho užitečných tipů, jak například pojmout interpretaci literárního textu,“ dodává Václav Zelenka. Přihlášky mohou školy zasílat do 5. května. Účast je stejně jako v minulých letech pro přihlášené školy zdarma.

Základní myšlenkou přehlídky Ars poeticae je kreativně pracovat s cizím jazykem. U zrodu přehlídky stáli pracovníci Střediska volného času dětí a mládeže Plzeň a letošní ročník se bude již potřetí konat v prostorách Gymnázia Františka Křižíka. Škola převzala na svá bedra veškerou organizaci a přehlídku dále rozvíjí a propaguje, díky čemuž každoročně přiláká na 300 účastníků. Přehlídka dlouhodobě probíhá s podporou Plzeňského kraje a města Plzně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.05.2016 14:10



2 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka