Přehlídka Ars poeticae přivítala známé osobnosti

17. ročník Ars poeticae, krajské přehlídky poezie a divadla v cizích jazycích, přinesl kromě zajímavých výkonů také možnost setkání s osobnostmi z oblasti literatury a divadla. Mezi porotci a lektory se objevili na příklad španělský spisovatel David Llorente či významná překladatelka Anežka Charvátová.

Cílená propagace v Plzni

Přehlídka se konala od 30. května do 1. června na Gymnáziu Františka Křižíka a nově také ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Podobně jako v předchozích letech i letos přehlídkou prošlo více než 300 žáků a studentů základních a středních škol Plzeňského kraje. Ti měli možnost během tří dnů ukázat nejen své jazykové schopnosti, ale také umělecké vlohy. Zpětnou vazbu jim dávali zkušení porotci, mezi kterými se letos objevily osobnosti zvučných jmen. „Jednou z nich byla Anežka Charvátová, česká hispanistka a romanistka a překladatelka ze španělštiny, italštiny a francouzštiny. Český čtenář se mohl setkat kromě jiného s jejími překlady románů chilského autora Roberta Bolana,“ vysvětluje Daniela Gimeno Sánchez, jedna z organizátorek přehlídky. Do Plzně přijal pozvání také David Llorente, španělský dramatik, spisovatel a překladatel, působící jako profesor španělského jazyka na pražském gymnáziu Budějovická. Ve Španělsku vydal několik románů a získal významné literární ceny. 

Téma letošního ročníku bylo „Láska nezná hranice“. „Výklad tohoto spojení jsme nechali na originálním pojetí účastníků,“ uvádí Václav Zelenka, další z organizátorů akce. Ten doplňuje výklad tématu: „Slovo „láska“ nemusí nutně vyjadřovat jen milostný cit mezi lidmi, ale také cit náklonnosti k lidem, přírodě či věcem. Vedle toho znalost jazyků boří hranice mezi lidmi, což může být přínosem obzvlášť v době, kdy neustále sílí xenofobní a rasistické nálady ve společnosti.“ Místem konání i zázemím pro účastníky prvních dvou dnů byla školní aula a přilehlé prostory Gymnázia Františka Křižíka. Třetí den proběhl seminář a vyhlášení kategorie umělecký překlad a vlastní tvorba ve vzdělávacím centru Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Z kapacitních důvodů byli na tento seminář pozváni pouze autoři nejlepších textů, které vybrala odborná porota. 

Během přehlídky měli účastníci možnost také navštívit workshop na téma „Zabydlení textu ve mně“. V něm se mimo jiného mohli pod vedením zkušené lektorky Martiny Šimánkové dozvědět, co vše může text skrývat a jaké máme varianty při jeho interpretaci. „Snažíme se účastníkům formou dílny ukázat, že nestačí se cizojazyčnou báseň pouze naučit, ale je důležité také jí rozumět a pochopit ji,“ dodává Daniela Gimeno Sánchez. „Někteří učitelé totiž bohužel ne zcela porozuměli smyslu přehlídky a pletou si ji s vědomostní olympiádou, kam posílají studenty předvádět jejich namemorované znalosti. Přednesu pak chybí procítění a ztotožnění se s daným textem. To bychom chtěli do budoucna změnit,“ říká Václav Zelenka. „Naštěstí divadelní část přehlídky probíhá vždy skvěle, zúčastněné soubory se navzájem inspirují a rok od roku přivážejí lepší a lepší představení.“ 

Ars poeticae je přehlídka v interpretaci poezie a prózy, v dramatizaci, v uměleckém překladu a vlastní umělecké tvorbě v cizích jazycích. Účastníci volí mezi angličtinou, němčinou, francouzštinou, ruštinou a španělštinou. U zrodu přehlídky stáli pracovníci Střediska volného času dětí a mládeže Plzeň, od kterého předloni plzeňské gymnázium přebralo štafetu. Přehlídka dlouhodobě probíhá s podporou Plzeňského kraje a města Plzně. Jmenný seznam oceněných účastníků přehlídky včetně fotografií z letošního ročníku jsou k dispozici na webové stránce soutěže ars-poeticae.webnode.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka