Přijďte ve čtvrtek diskutovat o veřejném prostoru Plzně

Nejen ti, kdo podali výzvu do 3. ročníku programu Pěstuj prostor, jsou zváni na slavnostní vyhlášení výsledků třetího kola otevřené výzvy. Večer zpříjemní zajímavé osobnosti z řad porotců, s nimiž bude možné diskutovat, i vystoupení akordeonisty Luboše Marka.


Akce je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a koná se 19. 3. 2015 v 18.30 v Domě hudby. Vstup je zdarma.

Týden před vyhlášením zasedne porota složená z odborníků různého zaměření a ani letos to nebude mít jednoduché. Vybírat bude z 12 grantových žádostí v kategorii „Chci pěstovat veřejný prostor“ a 5 žádosti na pokračování úspěšných projektů z minulých let. Své favority vybere i mezi 37 podněty v kategorii „Mám nápad“. Celkem porota rozdělí až 300 000 Kč z rozpočtu Plzně 2015, o. p. s. V předchozích dvou ročnících se sešlo dohromady 185 podnětů, z toho bylo za pomoci autorů podnětů, týmu Pěstuj prostor a městských organizací realizováno téměř 20 podnětů a další se staly součástí akcí jako Anděl Fest nebo Evropský den sousedů Plzně 2015. Mezi dosud nejúspěšnější patří obnovená Městská plovárna, upravené Prameny na Roudné, Zapomenutá zahrada na Lochotíně nebo putující Almara překvapení.

Poprvé v rámci „pěstujprostorové“ akce zazní v Domě hudby živá hudba – a to díky nadanému akordeonistovi Luboši Markovi. Student plzeňské konzervatoře, pod kterou Dům hudby patří, již stačil posbírat řadu ocenění v Čechách i zahraničí, hraje i s plzeňskou filharmonií nebo v multižánrovém Triu Kix.

Diskutovat bude možné s těmito porotci: 

MgA. Denisa Václavová, Ph.D. – za oblast umění ve veřejném prostoru 

Vystudovala produkci na DAMU a volné a užité umění na VŠUP v Praze, kde také působí jako pedagožka. Vede kurzy Arts Managementu pro různé umělecké školy. Je známá zejména jako pořadatelka mezinárodního festivalu současného umění „4 + 4 dny v pohybu“, který si klade za cíl oživit opuštěné a nevyužívané objekty site specific uměním. V letošním roce proběhne již 20. ročník tohoto festivalu! Dále působí jako dramaturgyně, kurátorka, fundraiserka a konzultantka kulturních projektů, je spoluautorkou publikací Site Specific a Divadlo v netradičním prostoru, performance a site specific.

MgA. Vít Šimek (H3T) – za oblast architektury 

Vystudoval architekturu na pražské VŠUP v ateliéru profesora Smetany. Je spoluzakladatelem ateliéru H3T architekti, který funguje jako otevřené sdružení přátel, architektů, umělců, řemeslníků, teoretiků a všech dobrých lidí. Kromě tradičních realizací pro veřejný i soukromý sektor vytváří i objekty na pomezí architektury a umělecké performance, často guerillově. Některé projekty jsou nápaditým apelem na současné urbánní neduhy – znát můžete jejich zavěšené, plovoucí i pojízdné sauny, čajový dům Muštelka, vyhlídkové Kadibudky, lavičku Grosseto nebo altán Fata Morgána.

MgA. Olga Škochová Bláhová – za oblast komunitních projektů 

Vystudovala obory scénografie a divadelní antropologie na DAMU, externě pak na stejné fakultě i kreativní komunikaci. V rámci platformy Kvas o. s. se věnuje kulturní politice a participativnímu kulturnímu plánování. Aktuálně se podílí na tvorbě Strategického plánu Hlavního města Prahy a Strategie pro kulturu a kreativitu v Pardubicích. Podílela se i na přípravě Programu rozvoje kultury města Plzně (2009 – 2019). Ve spolupráci s Plzní-EHMK 2015 a iniciativou Za Česko kulturní připravila čtyři ročníky originálního konferenčního projektu Kulturquell – Evropský kulturní think tank a semináře Culture Friendly City.

Petr Gibas, MSc. – za oblast sociologie a kulturní geografie

Vystudoval geografii města na londýnské University College London. V současnosti pracuje jako výzkumník Sociologického ústavu AV ČR a dokončuje doktorát z antropologie na Univerzitě Karlově. Jeho hlavním akademickým zájmem je studium domova, vztah mezi domovem a bydlením a problematika krajiny. Důraz pokládá na krajiny hybridní, jakou je například industriální krajina v post-industriálních Čechách, krajina městského rozpadu nebo zahradní kolonie v prostředí velkoměsta. Je spolueditorem publikací Nonhumans in Social Sciences a Zahrádkové osady: Stíny minulosti nebo záblesky budoucnosti?

Ing. arch. Irena Langová – za Útvar koncepce a rozvoje města Plzně 

Vystudovala fakultu architektury na ČVUT v Praze, poté pracovala v urbanistickém středisku Stavoprojektu s. p. Plzeň a v urbanistickém týmu Urbioprojekt Plzeň. Od roku 1997 působí v úseku územního plánování na Ústavu koncepce a rozvoje v Plzni. Věnuje se zpracování územně plánovací dokumentace a územně plánovacích podkladů, jako jsou například územní studie nebo regulační plány rozvojových území města Plzně. Mezi její profesní témata tedy patří právě veřejný prostor.

Ing. Lucie Nižaradzeová – za Správu veřejného statku města Plzně

Vystudovala Zahradnickou fakultu na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě. Od roku 2010 působí na Správě veřejného statku města Plzně, v současnosti na úseku Lesů, zeleně a vodního hospodářství, kde má na starosti péči o urbanistickou zeleň. Je členkou správní rady Nadačního fondu Zelený poklad, který podporuje ekologické projekty a projekty environmentálního vzdělávání na území města Plzně. Zajímá se o zahrady a hřiště v přírodním stylu s permakulturními prvky.

Adéla Foldynová M. A. – za Plzeň 2015, o. p. s.

Absolvovala magisterský obor Arts&Heritage: Cultural Policy, Management and Education v holandském Maastrichtu. Pracovala v Amsterdamu v kanceláři Non fiction – Office for Cultural Innovation i v Košicích jako manažerka uměleckých rezidenčních pobytů v rámci projektu Europské hlavné mesto kúltury 2013. V současné době působí ve společnosti Plzeň 2015 o.p.s. na pozici manažera programu kreativní zóny DEPO2015. 

Program Pěstuj prostor je součástí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a je podpořen grantem Ministerstva kultury ČR.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka