První Oranžový přechod roku 2016 rozsvítili v Drmoulu

V malé obci Drmoul na Karlovarsku mají jediný přechod pro chodce. V novém roce na něm přibylo speciální osvětlení za 85 tisíc korun, na které pod dohledem odborníků z BESIP přispěla obci Nadace ČEZ.

Cílená propagace v Plzni

Místo, které denně hojně využívají dospělí chodci i děti z přilehlých škol, se tak stalo přehlednější a bezpečnější.

Jediný drmoulský přechod přetíná hlavní silnici I. třídy, která slouží také jako přivaděč k dálnici D5. O provoz tedy v obci se zhruba tisícovkou obyvatel nemají nouzi ani v brzkých ranních či večerních hodinách. „Skrz Drmoul projede frekventovanou komunikací I/21 několik tisíc vozidel denně. Inkriminovaný přechod leží zhruba v polovině její délky v obci na relativně rovném delším úseku, na němž je snadné ztrácet koncentraci i zvyšovat rychlost,“ uvedla starostka Drmoulu Vladislava Chalupková. Přechod přitom obklopují důležitá místa občanské vybavenosti, jako jsou obecní úřad, kaple a dokonce místní základní i mateřská škola. 

Z důvodu vysoké frekvence projíždějících vozidel i chodců včetně malých dětí se drmoulští zastupitelé rozhodli dosud neosvětlený přechod zpřehlednit a zvýšit tak bezpečnost svých občanů. Nové osvětlení na míru za 85 tisíc korun, které uhradila Nadace ČEZ, upozorňuje na dění na přechodu řidiče z dostatečné vzdálenosti, a to i za snížené viditelnosti. Drmoulští zastupitelé jej veřejnosti slavnostně představili v pátek 15. ledna, což z místa zároveň dělá první Oranžový přechod roku 2016. 

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody v České republice už od roku 2013. O dohled nad návrhem a instalací bezpečnostních prvků na přechody se starají zástupci organizace BESIP Ministerstva dopravy, s nimiž Nadace ČEZ dlouhodobě spolupracuje. „I letos se společně s odborníky z BESIP budeme snažit odstraňovat nebezpečná místa na českých silnicích, kterých je bohužel stále dost. První vlaštovkou letošního roku se stal jediný přechod v Drmoulu, jehož osvětlení nyní zpříjemní každodenní cesty místních dospělých a dětí i tisícovkám projíždějících řidičů,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Další fakta:

* Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v roce 2014 nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.

* Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).

* Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %. 

* Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

* Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.01.2016 07:26



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka