První přírůstek plzeňské ZOO roku 2015 - dvojčata tamarína žlutorukého

Prvním přírůstkem roku 2015 jsou v plzeňské ZOO mláďata tamarína žlutorukého, drápkaté opičky. Symbolicky jde o první mláďata v novém pavilonu Amazonie, otevřeném v rámci projektu Stopy člověka v přírodě.

Cílená propagace v Plzni

Tamarín žlutoruký (Saguinus midas) je černě zbarvený smramorovaným hřbetem, konce končetin jsou žluté až oranžové. Vypadá, jako by nosil botičky arukavice. Dosahuje hmotnosti až 665 g (samice vprůměru 430 g, samci 585 g), délky do 28 cm, jeho ocásek měří až 44 cm. Žije severně od Amazonky od Surinamu po sv. Brazílii. Žije běžně vnížinných ihorských pralesích. Na rozdíl od ostatních tamarínů tvoří malé skupinky do 6 zvířat. Živí se hlavně semeny adoplňkově hmyzem. Je považovaný za výborného skokana, údajně skáče zvýšky až 15 m na zem.

Po březosti dlouhé 140 – 168 dní se rodí obvykle 1- 2 mláďata, která pohlavně dospívají ve věku 20 měsíců. Hlavní díl péče omláďata má samec.

Vlidské péči jde ozvířata náročná na chov, musí mít velmi pestrou stravu, rozloženou na několik chodů během dne. Noc tráví rádi vbudkách.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 13.01.2015 15:45




4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka