Radní navštívili sociální zařízení, Plzeň připravila dárky za zhruba 110 tisíc

Dvanáct organizací působících na území Plzně navštívili ve středu postupně členové Rady města Plzně.


Náměstkyně primátora Eliška Bartáková, radní David Šlouf a radní Martin Zrzavecký poděkovali vedení a zaměstnancům organizací, popovídali si s klienty, seznámili se s poskytovanými službami a předali dárky v hodnotě zhruba 80 tisíc korun. Hned po Novém roce, 2. ledna 2019, navštíví dalších deset sociálních služeb také primátor města Martin Baxa a jeho náměstek Michal Vozobule. Takzvanou Spanilou jízdu pořádá Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně, celkem město na dárky vyčlenilo 110 tisíc korun.
 
Dětské centrum Plzeň na Vinicích, jež je příspěvkovou organizací města, si za místo návštěvy vybrala náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková. Zajímala se, jak se centru daří, o počty dětí i o praxi v jejich umisťování do rodin. „Jsem ráda, že lidé vnímají pozitivně, že je třeba pomáhat,“ reagovala na informaci ředitelky Jany Tytlové o tom, že má centrum řadu sponzorů a daří se mu získávat prostředky od různých dárců, ať firem, jednotlivců, nebo třeba škol, jež na podporu pořádají různé akce. Centrum poskytuje komplexní péči dětem do tří let věku v sociální a zdravotně sociální tísni, a to včetně těch, které mají vrozené vady a jsou tělesně a mentálně postižené, stará se o zhruba 60 dětí. Z peněz města a dárců příští rok zrekonstruuje a nově vybaví část objektu na Doubravce, kde má své zařízení Šneček pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Mezi dárky, jež dětem město nadělilo, byly plyšové hračky, magnetické stavebnice, modelína a další. Náměstkyně také dále navštívila Domov se zvláštním režimem Čtyřlístek Městského ústavu sociálních služeb v Plzni, zařízení Senior rezidence Terasy a Domov sv. Zdislavy, azylový dům Městské charity v Plzni.

Pračku pro účely humanitárního skladu jako dar předal dnes Diecézní charitě Plzeň radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Ten si v areálu v Cukrovarské ulici prohlédl za doprovodu emeritního biskupa plzeňského Františka Radkovského i potravinovou banku a seznámil se s terénní krizovou službou, kterou charita zajišťuje. „Měl jsem radost, když jsem osobně viděl, kolik lidí zareagovalo a přivezlo sem do skladu oblečení a další potřeby po nedávném požáru ubytovny na Karlově,“ zmínil radní. Podle zástupců charity lidé také bezprostředně po události poslali na účet jako pomoc potřebným kolem 30 tisíc korun, za peníze se mimo jiné nakoupily i pánské zimní boty, kterých bývá nedostatek. „Naši lidé rádi dávají, je pro ně typická velkorysost, solidarita, ochota pomoci,“ řekl František Radkovský. David Šlouf si prohlédl i zařízení Městského ústavu sociálních služeb v Plzni „Nováček“ pro osoby se zdravotním postižením, které se aktuálně stará o 45 dětí ve věku od tří let, stejně tak navštívil i denní stacionář Človíček a charitní Domov sv. Františka.

Martin Zrzavecký, radní pro oblast bezpečnosti, navštívil zařízení Městské charity Plzeň – Domov sv. Zity. Tam předal seniorům dary, které si přáli. Zavítal i do Domova sv. Alžběty, jenž obdržel od města fotoaparát a také do zařízení v Železniční ulici Naděje poskytující kromě jiného sociálně aktivizační služby pro rodiny s fakultativní službou ubytování. Z poskytnutých financí zakoupilo centrum vánoční dárky pro tamní děti. Poslední návštěvou Martina Zrzaveckého bylo Salesiánské středisko mládeže – Vzducholoď.

Město Plzeň poskytuje na sociální služby zhruba čtyři až pět procent městského rozpočtu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 19.12.2018 14:44



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka