Rakovinou plic na Plzeňsku onemocní více lidí než na Ostravsku

Rakovinou plic na Plzeňsku onemocní ročně 70 lidí ze 100 000. Za hlavní příčinu onemocnění je považováno kouření. Dvě třetiny nemocných jsou aktivní, či pravidelní pasivní kuřáci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do 5 let od data diagnózy usmrtí rakovina plic 80% nemocných, tématu se věnuje web 80procent.cz. I přes pokroky v léčbě je díky pozdní diagnóze úmrtnost stále vysoká. Pomoci může preventivní CT screening rizikové skupiny a pozitivní výsledky by mohl přinést též nový přípravek DCVAC, který je aktuálně testován i u pacientů s rozvinutým stádiem nemoci. S mortalitou 67 ze 100 000 obyvatel je Plzeňsko regionem s třetí nejvyšší úmrtností v České republice.  

Rakovina plic je nejčastější onkologickou příčinou úmrtí u mužů a podíl žen s tímto onemocněním v poslední době prudce stoupá. Na Plzeňsku ročně onemocní 70 ze 100 000 obyvatel (dle www.svod.cz), 8 z 10 nemocných do 5 let od data diagnózy umírá. „Hlavní příčinou nízké úspěšnosti léčby je vlastně chování nádoru, který se v prvních stádiích téměř neprojevuje. Plíce totiž nemají senzitivní inervaci, a tak samy o sobě nebolí. Ve chvíli, kdy pacient přichází s potížemi k lékaři, jedná se již obvykle o chorobu v pokročilém stádiu s rozšířením po těle pacienta,“ popisuje zákeřný mechanismus rozvoje rakoviny plic MUDr. Libor Havel z Thomayerovy nemocnice. „Pouze 9% nádorů plic je objeveno již v I. stádiu, obvykle se na ně přichází souhrou šťastných náhod,“ dodává MUDr. Havel. „Rakovina plic je ale nemoc systémová, i po úspěšném chirurgickém odstranění primárního nádoru dochází často k rozšíření nemoci po těle pacienta a ke vzniku sekundárních metastáz. Snahou nás lékařů nyní je najít mechanismus, který by zabránil právě vzniku sekundárních metastáz v dalších částech těla a dalšímu rozvoji nemoci. V této záležitosti se jako pozitivní jeví selektivní cílená léčba a imunoterapie. Její výhodou může být též paměťová funkce. Imunitní systém je léčbou edukován k rozeznání nádorových markerů a ty si pak pamatuje i po ukončení léčby,“ popisuje MUDr. Havel koncept současné protinádorové léčby a imunoterapie.

I v České republice velmi intenzivně probíhá výzkum a vývoj léků na léčbu rakoviny plic. A to nejen u velkých nadnárodních farmaceutických firem. Jedním z přípravků, do kterých jsou vkládány naděje, je přípravek DCVAC, který vznikl ve vědeckém týmu prof. Jiřiny Bartůňkové, přednostky Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Po lécích Dr. Holého je DCVAC dalším preparátem, který se z laboratorních prostor českých vědců dostal až do fáze klinického testování. To nyní probíhá na 15 českých a slovenských specializovaných pracovištích. „DCVAC pro pacienty s nádorovým onemocněním plic je ve fázi I/II klinického hodnocení od prosince 2014. Ačkoli jsme se z českých výzkumných pracovišť v klinickém vývoji dostali nejdále, k případnému uvedení nového léčivého přípravku na trh může dojít až za řadu let po provedení dalších klinických hodnocení,“ popisuje dlouhou cestu od vědeckého objevu k pacientovi MUDr. Tomáš Janík ze společnosti Sotio, která klinický vývoj přípravku realizuje.

Nejlepší je nekouřit, nebo přestat

I přes pokroky v léčbě rakoviny plic je stále nejúčinnější prevencí nekouřit, resp. s kouřením přestat. „U kuřáků je oproti nekuřákům nejen více než dvacetkrát vyšší pravděpodobnost, že rakovinou plic onemocní, ale také je u nich méně účinná radioterapeutická i chemoterapeutická léčba, pacienti mají sníženou imunitu, vyšší sklon ke vzniku sekundárních nádorů a přežívají významně kratší dobu,“ popisuje doc. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Ač je sama bývalou kuřačkou, pomáhá nyní lidem ze závislosti na tabáku se vyléčit. „Léčba závislosti na tabáku je běh na dlouhou trať, kuřáci by se ale neměli vzdávat a v případě, že přestat kouřit sami nezvládli, mohou kontaktovat naše či jiné centrum, kde jim poradíme a budeme se jim dlouhodobě věnovat – kontakty na další pracoviště jsou na WWW.SLZT.CZ,“ říká doc. Králíková. Na rakovinu plic na Plzeňsku umírá 67 ze 100 000 obyvatel, na Mostecku je to 71 ze 100 000 a v Karlovarském kraji 74 ze 100 000. Na rizika i příznaky nemoci upozorňuje kampaň 80procent.cz.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 09.07.2016 17:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka