Regionální sektorová dohoda má zvýšit zájem o technické obory

Hejtman Václav Šlajs podepsal za účasti partnerů z řad významných zaměstnavatelů, institucí a škol Regionální sektorovou dohodu pro Plzeňský kraj v oblasti plastikářského průmyslu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hlavním cílem regionální sektorové dohody je zajistit do budoucna dostatek kvalifikovaných lidských zdrojů vstupujících do oboru plastikářství.

„Technické obory jsou v současné době nedoceněné, získat žáka ke studiu těchto oborů je rok od roku složitější. Domníváme se, že dokud nebudou tato místa lépe placená, zájem o ně nebude, proto bude zřejmě jedinou cestou výrazné zvýšení mezd,“ uvedl hejtman Václav Šlajs v úvodu slavnostního aktu. Jeho slova potvrdil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s tím, že je důležité také změnit systém vzdělávání. „V 90. letech došlo k totálnímu rozkladu duálního systému vzdělávání. Nyní se ukazuje, že tento systém chybí. A právě tato sektorová dohoda je jakýmsi prvním krokem k nápravě.“

Spolu s hejtmanem dohodu stvrdili svým podpisem také generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Plzni Zdeněk Novotný, předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Jan Michálek a předseda Regionální rady odborových svazů Českomoravské konfederace odborových svazů Plzeňského kraje Jindřich Brabec.

Regionální sektorová dohoda pro Plzeňský kraj vznikla v rámci projektu „Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“ iniciovaného a realizovaného Svazem průmyslu a dopravy ČR a jeho partnerem Českomoravskou konfederací odborových svazů, Plzeňský kraj je spoluorganizátorem dohody.

Důvodem pro tvorbu regionální sektorové dohody je mimo jiné fakt, že zaměstnavatelé jsou ochotni nabírat zaměstnance, ale potýkají se s plnou zaměstnaností v těchto profesích a z průzkumu realizovaného před přípravou dohody vyplynulo, že řada zaměstnavatelů má zájem podílet se na její tvorbě a tím změnit stávající neutěšenou situaci.

Plzeňský kraj v posledních letech zaznamenává nedostatek zájemců o oblast technického vzdělání. Tento problém se týká všech stupňů vzdělání, ať se jedná o studium vysokých škol, středních škol nebo středních odborných učilišť. Oblast zpracovávání plastů je přitom pro Plzeňský kraj dlouhodobě perspektivní, zejména z důvodu růstu tohoto odvětví v národním i evropském měřítku, dlouhodobého převisu poptávky po pracovní síle nad nabídkou a důležitosti diverzifikace odvětvového portfolia v kraji s dominantním strojírenstvím. Nedostatek vhodných absolventů v oboru plastikářství má ovšem nepříznivý vliv na rozvoj firem zaměřených na výrobu a zpracování plastů v Plzeňském kraji. Společnosti bojují s nedostatkem kvalifikovaných odborníků plastikářů a v dalších letech lze počítat s tím, že situace se dále výrazně zhorší. Mnoho odborníků v tomto oboru je v předdůchodovém věku, a bude složité najít za tuto kvalifikovanou pracovní sílu náhradu mezi absolventy. 

Aktéři dohody si stanovili několik opatření, pomocí kterých chtějí docílit nápravy tohoto neutěšeného stavu a plastikářský průmysl ukázat jako opět prosperující, perspektivní a zajímavé odvětví. K nim patří například zlepšení situace odborného vzdělávání v oborech využitelných pro firmy vyrábějící a zpracovávající plasty a kompozitní materiály a vytvoření komunikační platformy mezi zaměstnavateli, školami a případnými dalšími relevantními institucemi. 

Výkonnými partnery regionální sektorové dohody se vedle výše uvedených strategických partnerů staly významné firmy jako ADIS TACHOV, zpracování plastů, DOPLA PAP, ERMET-BUCK Kunststofftechnologie, Gerresheimer Horsovsky Tyn, INOTECH ČR, Key Plastics Janovice, OKULA Nýrsko, PeHToo a Technické plastové systémy. Na straně vzdělávacích institucí jsou to Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice, Střední odborné učiliště Domažlice, Střední odborné učiliště Planá, Grafia, Gradua-CEGOS a Ústav celoživotního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni, mediální sféru zastupuje měsíčník Plzeňský rozhled. 

Regionální sektorová dohoda je ovšem otevřený dokument, takže všichni, kdo mají zájem podílet se na změně neutěšené situace na trhu práce, mají možnost k němu kdykoliv přistoupit a zapojit se do realizace vybraných opatření.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.06.2015 06:15



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka